SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOPUNA
 
Sud zatražio dopunu istrage protiv Petra Šale
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.10.2016. - 11:55:35
ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je na dopunu istrage vratilo slučaj bivšeg državnog pravobranitelja Petra Šale kojega je Uskok optužio zbog zlouporabe položaja i ovlasti, tvrdeći da je kao predstavnik države u sporu s tvrtkom Stipe Gabrića Jamba neosnovano priznao dug Ministarstva obrane veći od 17,3 milijuna kuna.
Po riječima Šalina odvjetnika Krešimira Vilajtovića optužno vijeće je zaključilo da nema dovoljno elemenata za potvrđivanje optužnice.

"Na sjednici sam upozorio da postoje i materijalni dokazi u predmetima državnog pravobraniteljstva i suda pred kojima je vođen spor s Gabrićem Jambom, a koji apsolutno isključuju gospodina Šalu kao počinitelja kaznenog djela", kazao je Vilajtović. Dodao je i da Uskok u spis nije stavio dokaze koji Šali idu u prilog, poput izjava da je za priznavanje tužbe tadašnje pravobraniteljstvo imalo i suglasnost hrvatske Vlade.

"Imamo apsurdnu situaciju. Šale je bio pod istragom 16 godina. I sada oni podižu optužnicu koja im se vraća na dopunu istrage", zaključio je Vilajtović.

Uskok u optužnici tvrdio da je Šale bez konzultacija s Vladom u veljači 2001. priznao dug u nakani da metkovskom poduzetniku i političaru pribavi dobit na štetu državnog proračuna. To je navodno učinio unatoč pisanim očitovanjima da je zahtjev neosnovan i da ga treba osporiti te da država nema obvezu plaćanja duga.

Jambo je pokrenuo spor na temelju isprave iz 1998. tvrdeći da mu Ministarstvo obrane nije platilo hranu koju je dostavljao za potrebe Hrvatske vojske. S obzirom da je Šale priznao dug donesena je presuda kojom država Gabriću Jambi treba isplatiti 17,3 milijuna kuna s pripadajućim kamatama i troškovima ovršnog postupka.

Istragu protiv Šale Uskok je pokrenuo još 2008. Pritom su sumnjičili i Gabrića Jamba te njegova brata Božu Gabrića, no postupak protiv njih dvojice je u međuvremenu obustavljen jer je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.