SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PUŠENJE
 
Svaka cigareta vam skraćuje život za 14 minuta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.05.2018. - 08:42:57
ZAGREB - Svaka četvrta osoba u Hrvatskoj puši cigarete ili duhanske proizvode. Stručnjaci upozoravaju da je to dvostruko više nego u jednoj prosječnoj zapadnoeuropskoj zemlji.

Stručnjaci kažu kako svaka popušena cigareta skraćuje život za otprilike 14 minuta.

Velike tragove pušenje ostavlja na kardiovaskularnom sustavu. Naime, više pušenja znači i veći rizik od srčanog i moždanog udara. Stišću se dišni putovi, umnožava se sluz koja se obilno iskašljava. Cigarete, upozorava struka, mogu prouzročiti sedam vrsta raka, među kojima i karcinom pluća.

"S porastom udjela pušača u ženskoj populaciji bilježimo i porast udjela žena oboljelih od karcinoma pluća", rekla je za Novu TV Sandra Karabatić, članica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja.

Građani su itekako svjesni opasnosti. Dok neki ne puše već godinama, drugi tek pokušavaju prestati. I to ne toliko zbog sebe, koliko zbog obitelji.

Broj pušača u Hrvatskoj sve je manji

Prije 18 godina u Hrvatskoj je bilo 33 posto pušača, a danas ih je osam posto manje. Međutim, ističu stručnjaci, to još uvijek nije dobro. Problem je mlađa populacija, a povećava se i udio žena pušača. Na pitanje kako prestati nema točnog odgovora.

"Zapravo se prestati pušiti isplati uvijek bez obzira koliko ste pušili. Korist od prestanka pušenja nastupa za 24 sata. Učinci pušenja na rizik od srčano-žilne bolesti već za godinu, odnosno za dvije, nisu vidljivi. Na veliku žalost, najdulje ostaje rizik od zloćudnih bolesti", rekla je pulmologinja Sanja Popović Grle.