SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DUHAN
 
Svaki peti Amerikanac konzumira neku vrstu duhana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.11.2017. - 09:55:42
CHICAGO - Dvadesetak godina nakon što je Kalifornija, kao prva američka savezna država, 1995. uvela zabranu pušenja istraživanje američke vlade pokazuje da je 2015. svaki peti odrasli Amerikanac konzumirao neku vrstu duhana.

Prema rezultatima koje je u četvrtak objavio američki Centar za liječenje i prevenciju bolesti (CDC) 21 posto odraslih Amerikanaca ili 49 milijuna ljudi još uvijek konzumira neki oblik duhana.

Prema istraživanju koje je provedeno u suradnji s američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA) 87 posto onih koji još uvijek koriste duhan puši cigarete, cigare ili neku vrstu lule. Preostali koriste elektronske cigarete i žvaču, ušmrkavaju duhan ili ga unose na neki drugi način.

Rezultati su izvučeni iz nacionalnog zdravstvenog istraživanja kojim su obuhvaćene osobe starije od 18 godina koje su odgovarale među ostalim i na pitanja o korištenju duhana. Utvrđeno je da 9,5 milijuna odraslih Amerikanaca koristi dva ili više duhanskih proizvoda svakodnevno ili povremeno.

“Ti rezultati jasno pokazuju da je potrebno više napora kako bi se reducirale bolesti i smrtnost zbog duhana. FDA je objavio sveobuhvatni pristup kako bi se to postiglo”, naveo je u priopćenju dr. Scott Gottlieb, povjerenik agencije. FDA nastoji urediti sadržaj nikotina u cigaretama kako bi izgledi za stvaranje ovisnosti bili minimalni.

Pušenje odnosi godišnje 480.000 života Amerikanaca i oko 16 milijuna Amerikanaca pati od nekog oblika bolesti povezanih uz pušenje, prema CDC-u.

Istraživanje je pokazalo kako je potrošnja duhanskih proizvoda veća među odraslim na američkom srednjem zapadu, ljudima koji imaju srednjoškolsko obrazovanje, onima s godišnjim prihodima kućanstva manjim od 35.000 USD, zdravstveno neosiguranim osobama ili onima osiguranima kroz Medicaid (osiguranje za siromašne), onima obuhvaćenima saveznim programima za siromašne, invalidnim osobama te pripadnicima homoseksualne i biseksualne zajednice.