SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURIZAM
 
Sve veći rast azijskog zdravstvenog turizma
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.10.2011. - 11:36:53
SEUL - dravstveni turizam je jedna od privrednih grana koja trenutno najviše raste i ne posustaje uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.
Od operacija kile do ugradnje baj-pasa, bolnice od Indije, preko Singapura do Južne Koreje leče godišnje više od milion pacijenata koji dolaze iz inostranstva privučeni niskim cenama i vrhunskim lekarskim uslugama, a oslobođeni lista čekanja.

Eksperti predviđaju da će zdravstveni turizam u Aziji rasti između 15 i 20 % godišnje, uglavnom zbog pojave novih bogataša u regionu.

Tajland i Indija su destinacije za koje se odlučuju pacijenti za ortopedske i zahvate na srcu, Tajland nudi kombinaciju zdravstvenog i klasičnog turizma, dok se Singapur reklamira kao "premija" na tom polju. Malezija i Filipini privlače klijente niskim cenama.

Prema predviđanjima, zdravstveni turizam u Aziji bi mogao da ostvari prihod od 4,4 milijarde dolara do 2012. godine.

Najveći broj pacijenata dolazi iz SAD, jer Amerikanci veoma često odlaze u inostranstvo da bi izbegli astronomske troškove za medicinske zahvate kod kuće. Odlukom da se podvrgnu određenom medicinskom zahvatu u inostranstvu, Amerikanci uštede gortovo polovinu novca koji bi morali da izdvoje u domovini.

Ima i onih koji za korektivne zahvate kod plastičnih hirurga ne pitaju za cenu. Porast bogatih u Kini i takozvani "korejski talas" doveli su do porasta broja pacijenata koji žele da se podvrgnu korektivnim zahvatima.

Mnoge Kineskinje kažu da kada god gledaju neki film ili TV emisiju iz Južne Koreje požele da posete plastičnog hirurga jer su njihove žene veoma lepe. Mnogima od njih nije mnogo da daju ni 10.000 dolara za zatezanje lica ili korektivne zahvate na očnim kapcima.

Južnokorejski ekperti navode da će zdravstveni turizam biti jedan od glavnih pokretača privrede te zemlje. Iako je Južna Koreja trenutno tržište koje najbrže raste, značajne rezultate ostrvaruju i na Tajlandu, u Singapuru, Indiji, Maleziji i na Filipinima, koji su se specijalizovali za pojedine grane medicine.