SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SATOVI
 
Švicarski izvoz satova ubrzao u travnju, ojačala potražnja iz Hong Konga
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.05.2018. - 07:43:54
ZUERICH - Rast švicarskog izvoza satova u ovogodišnjem je travnju ubrzao nakon relativno mirnog ožujka, na gotovo 14 posto, podržan snažnom potražnjom u Hong Kongu, pokazali su podaci udruženja švicarskih proizvođača satova.    

Rast izvoza u ožujku iznosio je znatno slabijih 4,8 posto, nakon 12,6-postotnog u siječnju i 12,9-postotnog u veljači.

"Nakon relativno mirnog ožujka, rast izvoza u travnju je snažno porastao", objavilo je švicarsko udruženje, ističući ujedno da je u prva četiri ovogodišnja mjeseca izvoz švicarskih satova uvećan za 11 posto u odnosu na isto razdoblje u 2017., na 6,7 milijardi švicarskih franaka (5,8 milijardi eura). 

Zahvaljujući oporavku uz rast izvoza za 13,8 posto vrijednost švicarskog izvoza satova u travnju je dosegnula 1,76 milijardi franaka, uz podršku zdravog, 43,4-postotnog rasta izvoza satova u Hong Kong, najsnažnijeg u proteklih šest godina u tom lukrativnom središtu na azijskom tržištu. 

Snažan rast zabilježen je i na drugim ključnim tržištima. Švicarski izvoz satova u Kinu je uvećan za 11 posto a u Sjedinjene Države za 12,8 posto. 

U Europi je situacija bila mješovita, pa su u Njemačkoj polučili veće prihode za 12,8 posto, dok su u Britaniji oni pali za 14,7 posto, nastavivši silazni trend zabilježen u posljednje vrijeme u kontekstu Brexita.

Na globalno razini situacija se poboljšava od teškog razdoblja tijekom 2015. i 2016. godine koje je zadesilo sektor satova nakon što je Kina uvela mjere za suzbijanje krivotvorina, što je zakočilo prodaju luksuznih roba. 

To nepovoljno razdoblje započelo je valom prosvjeda 2014. godine u Hong Kongu, za vrijeme kojih se počeo smanjivati dolazak posjetitelja iz kontinentalne Kine, od kojih mnogi veliki dio kupnje luksuznih roba obavljaju upravo u Hong Kongu. 
Teroristički pak napadi u Europi imali su loše posljedice po europsko tržište satova jer su strahovi zbog sigurnosnih prijetnji pogodili tamošnji turizam, podsjeća AFP.