SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRAHOVI
 
Talijanski vinari strahuju od Brexita
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.04.2017. - 19:24:11
VERONA - Na najvećem talijanskom sajmu vina Vinitaly u Veroni, koji se danas završava, jedna od glavnih tema je Brexit jer proizvođači strahuju da bi Velika Britanija mogla ucjenjivati Bruxelles nametima na uvoz hrane i pića kako bi u pregovorima dobila što želi.

"Vrlo smo zabrinuti jer je situacija neizvjesna", naveo je čelnik jedne od najpoznatijih vinarskih kuća u Italiji Cesare Cecchi na sajmu Vinitaly na kojem su se oko 4.000 štandova okupile tisuće proizvođača i ljubitelja vina.

Direktor uvozne kompanije iz Londona Berkmann Wine Cellars Alex Canneti ne krije da je njegov najveći strah da vino i gastronomija postanu taoci pregovora koje su prije mjesec dana počeli London i Bruxelles.

U tom kontekstu zapažena je nedavna najava britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Jonhsona da će Italija morati prihvatiti slobodnu trgovinu sa Velikom Britanijom ako želi da nastavi da prodaje svoj čuveni Prosecco.

Zaboravite razgovore o financijskim uslugama ili nuklearnoj tehnologiji, u srcu problema mogla bi da bude baš prehrana, tvrdi ovaj stručnjak, koji objašnjava da bi pregovarači mogli iskoristiti vino i sir kao sredstvo da ljude zaplaše.

"Veoma dobro znaju da, prije svega u Francuskoj, ima grupa vinogradara koji su spremni da zapale kamione i da se razljute. Dakle, to je način da se utječe na Europu ukoliko se ne ponaša onako kako bi Britanci željeli", ocjenjuje Canneti.

Velika Britanija proizvodi malo na vina, samo na nekoliko hektara u Engleskoj i Walesi, ali je žeđ Britanaca za crnim i bijelim vinom neutaživa, pa je Velika Britanija, iza SAD, jedno od glavnih odredišta za francuske i talijanske proizvođače.

Vrijednost uvoza vina prošle godine u Veliku Britaniju iz EU dostigla je 2,6 milijardi eura.