DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SELIDBA
 
Tekstilni divovi sele pogone u Etiopiju, Kambodžu i Mianmar
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 19.04.2017. - 06:58:42
BERLIN - Države poput Indije, Šri Lanke ili Bangladeša već godinama slove kao eldorado za tekstilnu industriju. U potrazi za većim profitom branša sada otkriva još jeftiniju radnu snagu: u Etiopiji, Kambodži i Mianmaru.

Kinezi i Turci već tamo imaju svoje pogone. Etiopija, Mianmar i Kambodža. Ovdje mjesečna plaća kvalificiranog tekstilnog radnika iznosi 50 eura. Što je još niže nego u dosadašnjim utvrdama jeftinih tekstilnih radnika poput Bangladeša ili Indije. Sada i proizvođači iz Indije otkrivaju zemlje poput Etiopije. Tvrtka Jay Jay koja u Indiji, Bangladešu i Šri Lanci zapošljava oko 70.000 radnika je nedavno otvorila pogon južno od etiopske metropole Adis Abebe. U industrijskom parku Bole Lemi indijsko poduzeće zapošljava 1800 radnika. Pogon se stalno širi i nadograđuje. Ovdje većinom rade žene, šiju i kroje odjeću za bebe. 

"Pet posto robe odlazi u Njemačku. Među mušterijama su i giganti poput švedskog H&M-a”, kaže direktor M. Balasubramaniyam. 

Većina radnica ovdje ne može izgovoriti direktorovo prezime. No to nije ni važno. Imaju zaposlenje i jedan besplatni obrok na dan.

Etiopija broji preko 100 milijuna stanovnika i spada među najsiromašnije zemlje na svijetu. Vlada u Adis Abebi zato čini sve samo kako bi privukla strane ulagače. Nada se da će broj zaposlenih u tekstilnom sektoru u sljedeće četiri godine sa sadašnjih 50 narasti na 350 tisuća. Etiopija doduše nema izlaz na more, ali se zato može pohvaliti relativnom političkom stabilnošću. Pronađeno je i rješenje za nedostatak domaće luke. 

„Naši proizvodi preko luke u susjednom Džibutiju odlaze u svijet", kaže direktor tvornice. Zbog proizvodnje u zemljama s jeftinom radnom snagom, tekstilni giganti poput H&M-a ili njemačkog Kik-a već godinama pate zbog lošeg imidža. 

Vrhunac negativne kampanje je nastupio nakon požara u jednoj tekstilnoj tvornici u Bangladešu 2013. kada je 1138 radnika izgubilo život. 

„Mi smo u Bangladešu naučili jednu tragičnu lekciju koja se ne smije ponoviti", rekao je menadžer H&M-a Tobias Fisher.

Nakon tragedije u Bangladešu, pokrenute su mnoge inicijative za poboljšanje radnih i socijalnih standarda u tekstilnim tvornicama. Pogone u Adis Abebi nedavno je posjetio i njemački ministar razvojne pomoći Gerd Mueller kako bi se na licu mjesta uvjerio u pridržavanje tih standarda. H&M i ostali su se obvezali da će slijediti naputke inicijative.

Yenewark Tesfa, 22-godišnja tekstilna radnica iz Adis Abebe ne zna mnogo o ovim inicijativama. Ona je jednostavno sretna što je pronašla posao u ovoj tekstilnoj tvornici. No ipak: 

„Zarađen novac nije dovoljan za život", žali se.

San ove djevojke sa šarenom maramom oko glave i srebrnim križem oko vrata je vlastita krojačka radionica. No s 50 eura mjesečno ovaj san je i čak i u Etiopiji nedostižan. Njoj dakle ne preostaje ništa drugo nego da i dalje od indijskog pamuka šije štrample za europske i američke bebe.