SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGAĐAJI
 
Tema 52. Vinkovačkih jeseni je "Iz Slavonije"
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 12.06.2017. - 22:06:00
VINKOVCI - Pjesma Ex Slavonija Vladimira Kovačića, inspirirala je Anu Cvenić, stalnu scenaristicu svečanosti otvaranja manifestacije Vinkovačke jeseni, koja je i za ovogodišnje otvaranje 52. Vinkovačkih jeseni napisala scenarij čija je tema široka "Iz Slavonije". 

Na današnjoj prvoj sjednici Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni što se održavaju na vinkovačkim trgovima, ulicama i sokacima od 8. do 17. rujna, a kojom je predsjedao novi vinkovački gradanačelnik Ivan Bosančić, objavljen je okvirni program ovogodišnje jesenske manifestacije koja će biti, uvjeravaju organizatori, bogatija i ljepša od prošlogodišnje koja je inače ocojenjena najvišim ocjenama.

-Danas je obavljena primopredaja vlasti i drago mi je da je moja prva službena dužnost baš Organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni, čime želim javno pokazati koliko mi je stalo do ove manifestacije u koju se grad sve više uključuje i na kojoj rade, uz našu gradsku tvrtku, i svi naši gradski odjeli. Vinkovačke jeseni najznačajnija su manifestacija tradicijske kulture, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji. Želimo da svake godine budu sve bolje sa što više sadržaja i želimo da uistinu traju 10 dana i 24 sata dnevno – rekao je Bosančić, a tajnik ZAKUD-a, uz gradsku tvrtku Promo Cibale glavni organizatori manifestacije, Stjepan Đurković podsjetio je da je ZAKUD ponovno odgovoran za tradicijske manifestacije.

-I ove godine Vinkovačke jeseni započet će Županijskom smotrom folklora na kojoj će nastupiti više od 50 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije. Posebno veselo biti će prvog vikenda koji je rezerviran za Dječje vinkovačke jeseni, a na kojima će i ove godine nastupati djeca iz cijele Hrvatske. 15. rujna u 20 sati na Velikoj pozornici slijedi Svečano otvorenje 52. Vinkovačkih jeseni, a i ove godine bogat program bit će prezentiran kroz Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora. Kruna je ponovno Svečani mimohod svih sudionika, koji ulicama grada započinje u nedjelju 17. rujna u 10 sati – pojasnio je Đurković.

Program Vinkovačkih jeseni, svake je godine sve bogatiji, posebice u gospodarskom i marketinškom smislu te koncertnom dijelu manifestacije, za što je zadužena gradska tvrtka Promo Cibalae, a što nas očekuje ove godine objasnila je direktorica Mirjam Jukić.

-Kao i svake godine, tako smo i ove, za sve posjetitelje pripremili niz novina. Najveća na 52. Vinkovačkim jesenima bit će Vinski grad, koji će se smjestiti uz središnji vinkovački Trg bana Šokčevića. Radi se o projektu tvrtke Vinart, koja okuplja vinare iz Europe, ali i svijeta i koja već ima velikog iskustva s organizacijom sličnih evenata na međunarodnoj razini. I ove godine središnje mjesto će biti Slavonski sokak s više od 50 štandova i kućica, restoranima i velikim šatorom. Ukratko, na kraju možemo reći kako će u popratnom dijelu programa Vinkovačkih jeseni biti više od 60 događanja, a ne smijemo zaboraviti ni veliki broj kvalitetnih koncerata od kojih izdvajamo one Petra Graše, Lana Jurčević, Mate Bulića, Jasmina Stavrosa, Najboljih hrvatskih tamburaša i mnogih drugih. Posebno bogat bit će program urbanih jeseni, a ove godine Mali divani održavaju se čak dva dana, u petak i subotu u prostoru Velikog šatora uz ponudu jela i pića, te bogat glazbeni program i besplatan ulaz – rekla je Mirjam Jukić.

 Medvescak