DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JEZIK I POLITIKA
 
The Economist: Deklaracija o zajedničkom jeziku potvrdila stare sporove
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.04.2017. - 14:52:29
LONDON - Gotovo 17 milijuna ljudi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori govori varijacije jezika kojeg se nekada zvalo srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski, započinje The Economist tekst u kojem govori o inicijativi grupe lingvista i organizacija civilnog društva iz četiri države o zajedničkom jeziku.

"Sve četiri trenutno postojeće standardne varijante ravnopravne su i ne može se jedna od njih smatrati jezikom, a druge varijantama tog jezika", navodi se u Deklaraciji o zajedničkom jeziku, a autori upozoravaju da inzistiranje na nazivanju srpsko-hrvatskog jezika različitim imenima vodi do beskrajnih apsurda.

- Cilj Deklaracije jest potaknuti raspravu o jeziku bez nacionalističke prtljage i pridonijeti procesu pomirenja – kazala je Daliborka Uljarević, Crnogorka koja stoji iza Deklaracije.

- Inzistiranje na nazivanju srpsko-hrvatskog jezika različitim imenima vodi do beskrajnih apsurda – djeca koja žive u istom gradu u Bosni, idu u istu školu, ali u dva različita razreda i govore različitim jezicima. Internet stranica bosanske Vlade prevedena je na četiri jezika, engleski, bosanski, hrvatski koji je napisan na latinici i srpski koji je na ćirilici. No regionalni političari ne trebaju prevoditelje kada se sastaju. Vrhunac apsurda u Bosni su kutije cigareta na kojima piše ''pušenje ubija'' dva puta na latinici i jednom na ćirilici, a sve potpuno isto napisano – piše The Economist. 

The Economist dodaje da deklaracija nije naišla na oduševljenje u ijednoj od zemalja u kojima se na jezik gleda u političkom smislu i svaki od naroda ga naziva 'svojim'. 

- Kada ih pitate o njihovu jeziku, često ga zovu samo ''naški'' – zaključuje Economist. 

Podsjetimo, krajem ožujka u Sarajevu je predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku u kojoj se navodi da je jezik koji se koristi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori "zajednički standardni jezik policentričnoga tipa", poput engleskog, njemačkog ili arapskog jezika, a tekst deklaracije je objavljen na internetskoj stranici www.jezicinacionalizmi.com.