SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POČAST
 
Točno u podne BADco. odaje počast Tomislavu Gotovcu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.10.2017. - 08:25:06
ZAGREB - Točno u podne u subotu, 14. listopada, zagrebački kazališni kolektiv BADco. izvest će kod Meštrovićeva Zdenca života rekonstrukciju performansa Tomislava Gotovca "Prilagođavanje objektima na Trgu maršala Tita - Trg maršala Tita volim te!", kojega je taj istaknuti konceptualni umjetnik i filmski redatelj izveo na istom mjestu prije dvadeset godina.

Gotovac je performans izveo 14. listopada 1997. godine, prilikom otvorenja Tjedna performansa, nastavljajući svoju tridesetogodišnju praksu performansa kojima u javni prostor prenosi svoj prisan, umjetnički i fantazijski odnos prema gradu u kojem je živio.

Najpoznatiji među njima bio je "Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te!)" iz 1981. godine, na koji se podnevni performans naslovom i poziva.

"Svakodnevne pješačke radnje prelaska zebre, driblanja teniskom lopticom ili sjedanja uz rub klupe postaju dijelom svojevrsne ulične koreografije", napominje se u najavi rekonstrukcije performansa.

Performans započeo i završio kod Meštrovićeva Zdenca života, a u međuvremenu je umjetnik svojim tijelom ulazio u pukotine Zdenca, među naga tijela-skulpture, priljubljivao se uz rub fasada, površinu žardinjere.

Reakcije i akcije prolaznika, namjerne i slučajne bile su ravnopravno uključene u umjetničko zbivanje koje ih je pozivalo na osvajanje osobne slobode u javnom prostoru zagrebačkog trga.

Kako je nedugo nakon izvedbe Gotovac objasnio, performansom je pokazao svoj ljubavnički odnos prema Zagrebu, osobito prema njemu dragom trgu kojeg je zavolio još kao dijete, kada je s četiri godine došao u Zagreb.

Kolektiv BADco. izvodi svoj performans u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, koji čuva, obrađuje i promovira njegovu umjetničku ostavštinu.