SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBJEDA
 
Tomica Bajsić novi predsjednik Hrvatskoga P.E.N. Centra
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.07.2017. - 18:56:18
ZAGREB - Novi predsjednik Hrvatskoga P.E.N. Centra je pjesnik, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj Tomica Bajsić, koji je na izbornoj skupštini u subotu dobio gotovo jednodušnu potporu nazočnih članova i najavio da će raditi na tome da javnost bolje upozna s aktivnostima te nevladine udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista.

Od 25 nazočnih članova, Bajsić je dobio 24 glasa, a njegov protukandidat Slobodan Prosperov Novak jedan glas.

Okupljeni P.E.N.-ovci su u svojim prostorijama u gornjogradskoj vili Arko birali i svoje druge predstavnike za naredne četiri godine. Tako su za potpredsjednice izabrane dvije sveučilišne profesorice - dosadašnja čelnica Hrvatskoga P.E.N. centra filozofkinja Nadežda Čačinović i književnica Sibila Petlevski.

Za glavnoga tajnika izabran je Branko Čegec, a pomoćni tajnici u iduće četiri godine bit će Miroslav Kirin i Seid Serdarević. Novi članovi Upravnog odbora su Tonko Maroević, Zvonko Maković, i Iva Grgić Maroević, a Nadzornog odbora Delimir Rešicki, Vanda Mikšić i Sanja Roić.

Popularizacija književnosti među mladima i djecom

Popularizacija književnosti među mladima i djecom jedna je od zadaća na kojoj će, najavio je Bajsić, raditi tijekom svoga mandata. Kako je rekao, pozornost će posvetiti i minijaturama, kako u književnosti, tako i u scenskim te glazbenim formama.

Spomenuo je i program koji uključuje prikupljanje eseja srednjoškolaca o različitim temama, a najboljima bi pripala i simbolična nagrada P.E.N.-a. Bajsić je uvjeren da društvo treba više znati o tomu što zapravo P.E.N. radi pa će, najavio je, nastojati i da djelovanje Centra bude prepoznatljivije.

Ukazao je i na potrebu da se nastavi rad na digitalizaciji hrvatskoga pjesništva, a posebice naših starijih pjesnika, spomenuo i tribine P.E.N.-a i uvjeren je da one mogu biti zanimljive te je zamolio članove da i sami budu aktivni u predlaganju tema tribina.

Novi predsjednik smatra i da bi komunikacija među članovima trebala biti bolja, posvjedočio je svoju otvorenost prema svim članovima i istaknuo kako je spreman čuti sva razmišljanja o tomu što treba napraviti da bi djelovanje Hrvatskoga P.E.N.-a bilo još kvalitetnije.

Zahvala Čačinovič i sjećanje na Matvejevića

Bajsić je svojoj prethodnici Nadeždi Čačinovič za sve što je učinila tijekom dva predsjednička mandata zahvalio buketom cvijeća, a nazočni su prije samih izbora za novo vodstvo prihvatili njezino izvješće o radu u prethodnome razdoblju.

Sa zahvalnošću prisjetili su se i svoga istaknutog člana Predraga Matvejevića koji je umro u veljači ove godine.

Tomica Bajsić rođen je 1968. u Zagrebu, gdje je studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti. Po struci je grafički dizajner i radi kao restaurator freski i slikar murala. Pjesme i prijevode poezije objavljivao je u raznim časopisima. Poezija mu je prevedena na finski, engleski, švedski, poljski, francuski i na jezik Inuita. Dobitnik je nagrada "Goranovo proljeće" za knjigu pjesama "Južni križ" (1998.) i "Dobriša Cesarić" za zbirku "Zrak ispod mora" (2008.). Hrvatski je branitelj, a u Domovinskom ratu bio je pripadnik specijalne postrojbe "Frankopani".

Hrvatski P.E.N. centar nevladina je udruga osnovana 1927. kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International - svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika "male protočnosti" u suvremenome svijetu, spremnih osobnim primjerom i već stečenim književnim ugledom, zauzimati se za ljudska i intelektualna prava, etičke standarde civilnog društva i mir u svijetu. P.E.N. senzibilizira javno mnijenje protiv rasnih, spolnih, vjerskih i nacionalnih predrasuda i govora mržnje. P.E.N. brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi.

P.E.N. International, A World Association of Writers djeluje putem 145 centara u više od 104 zemlje svih kontinenata. Međunarodni P.E.N osnovala je 1921. u Londonu novelistica Catharine Amy Dawson Scott. Kratica P.E.N. izvorno je značila: pjesnici, esejisti i novelisti. Među prvima u članstvu Međunarodnoga P.E.N.-a bili su: Joseph Conrad, D.H. Lawrence, George Bernard Shaw, John Galsworthy, H.G. Wells, Anatole France, Paul Valery, Thomas Mann, Benedetto Croce, Alberto Moravia i Heinrich Böll.