SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Trešnje Dubravke Turić premijerno prikazane u Cannesu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.05.2017. - 09:34:23
CANNES - Kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubravke Turić, nastao u produkciji kuće Kinematograf, premijerno je prikazan u petak u sklopu programa „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) Filmskog festivala u Cannesu.

Spomenuti program svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali i nove naslove poznatih redatelja – ove godine Abela Ferrare, Philippea Garrela, Seana Bakera i mnogih drugih. 

- Uoči projekcije svi smo bili uzbuđeni, a dojmovi nakon prikazivanja su sjajni. Gledatelji su reagirali dosta emotivno, što mi je izuzetno važno, jer dokazuje da tema kojom se ovdje bavimo komunicira i s međunarodnom publikom, izjavila je Dubravka Turić, koja je premijeri nazočila s glumicom Lanom Barić, scenaristicom Jelenom Paljan i producenticom Dijanom Mlađenović.

- Zasluženi uspjeh Trešanja pokazuje da je Dubravka Turić uspjela domaćom temom dotaknuti univerzalnost. Trešnje su pokazale kako je, sad već redovito, hrvatski film u svijetu nemoguće zaobići, izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.

Trešnje su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje. Film je nastao prema motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević.

Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Trešnje su sufinancirane sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao dio omnibusa Duboki rezovi u produkciji kuće Kinematograf.„15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) održava se paralelno s festivalom u Cannesu od 18. do 28. svibnja. Više informacija saznajte na ovoj poveznici.