SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVJETUJEMO
 
Tri laka načina da se oslobodite stresa nagomilanog na poslu
Autor/izvor: Aleksandar Pešić, Avokado
Datum objave: 30.07.2018. - 15:56:02

PODGORICA - Stres je nažalost postao naša svakodnevnica od koje ne možemo tako lako da se otrgnemo. Posao, novac i porodični problemi su najveći uzroci stresa. 

Obzirom da živimo u svijetu punom nesigurnosti i neizvjesnosti, uz puno poslovnih obaveza i zadataka a sve manje slobodnog vremena, prosto je postalo nemoguće izbjeći stresne situacije. Čini se da je čovjek tu nemoćan, ali ono što svakako možemo je da bar pokušamo da se oslobodimo napetosti.

Naučite da se ne uzrujavate oko nebitnih stvari

Kada je osoba pod stresom, ona se onda nervira za svaku sitnicu. Ovo može biti veliki problem kada radite u kancelariji sa više ljudi. Nemogućnost kontrole vas može dovesti u nezavidnu situaciju, do nesporazuma sa kolegama i pretpostavljenima, pa čak i do gubitka posla. Samokontrola je najvažnija stvar koju svako od nas mora da nauči. Pored toga, trebate realno sagledati svaku situaciju i poći od toga da problem u kojem ste se našli nije velik i da se može riješiti. Ovo je posebno važno ako znate da je dokazano da stresom možete direktno uticati ili kako neki kažu - zaraziti i druge osobe u svom okruženju.

Disanje

Iako vam se možda čini da je ova metoda ublažavanja stresa previše jednostavna i da nije učinkovita, varate se. Pravino disanje smiruje rad srca koje kod osoba pod stresom radi ubrzano i može samo po sebi dovesti do jos veće nelagodnosti. Pored toga što su vježbe disanja izuzetno učinkovite, svako od nas ih može lako naučiti. Najvažnija stvar kod vježbi disanja je da naučimo kako se one pravilno rade.

Pokušajte sljedeće:

Lezite na krevet ili pod;

Jednu ruku stavite iznad grudne kosti a drugu na stomak;

Udahnite na nos polako i što dublje možete. Pokušajte da vazduh pošaljete što dublje u svoj abdomen. Najbolja provjera da li ste ovo dobro uradili je da kada udišete vazduh vidite da vam se stomak podiže a grudi ostaju mirne. 

Probajte da zadržite dah nekoliko sekundi;

Nakon toga krenite lagano da izdišete vazduh na usta. Veoma bitno je da ovo radite polako;

Ponovite vježbu 10 puta i osjetićete i sami da ste uspjeli da se smirite.

Fizička aktivnost

Iako će svako od nas naći hiljadu izgovora zašto nismo fizički aktivni, dovoljno je naći samo jedan da bi se pokrenuli. Pored toga što će vam svaka fizička aktivnost skrenuti misli sa vaših problema i natjerati vas da se skoncentrišete na ono što radite, nakon završetka ćete se osjećati mnogo bolje. Još jedan od faktora koji ljudi koriste kao glavni adut za pasivnost je cijena treninga. Naravno da ne može svako od nas priuštiti sebi preskupe teretane koje zahtjevaju od vas da budete na treningu u određeno vrijeme.

Ono što svakako možete je da krenete da trčite. Jedina stvar koja vam je potrebna kada je trčanje u pitanju su adekvatne patike. One ne moraju biti skupe i kada ih jednom kupite mirni ste bar godinu dana. U početku krenite sa laganom šetnjom, vremenom ćete sticati kondiciju i biće vam lakše da krenete sa laganim džogingom. Dokazano je da prilikom vježbanja naše tijelo luči endorfin - kod nas poznat kao hormon sreće, tako da nije čudno što se nakon toga osjećamo dobro. Ako pojačamo intenzitet trčanja, u predasima nakon određene dionice, endorfin će se mnogo brže lučiti. Ovaj način treninga će vam pomoći da se veoma brzo oslobodite stresa. 

Sljedeći put kada osjetite uznemirenost probajte da iskoristite barem jedan od ovih savjeta i sigurno ćete se veoma brzo osjećati bolje. Ne dozvolite da stres kontroliše vaš život već naučite da vi kontrolišete njega.