SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROBE
 
Trump i OPEC glavni pokretači na robnim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.05.2017. - 13:35:03
ANALIZA - Potražnja za sigurnim utočištem u plemenitim metalima, pa tako i zlatom, smanjivala se, dok se cijena sirove nafte stabilizirala uoči ovotjednog Opecovog sastanka. 

 Bakar, željezna ruda i čelik su se oporavili kako su popuštale bojazni oko situacije u Kini jer je njihova središnja banka PBoC usporila s monetarnim stezanjem i to pojačanim gotovinskim injekcijama. Na cijenu soje, šećera i kave utjecala je fluktuacija brazilskog reala dok je kakao skočio zbog pokrivanja kratkih pozicija nakon informacija o nedostatku kiše u ključnim regijama u zapadnoj Africi. To su glavni trendovi s ključnim robama kako ih ističe Ole Hansen, rukovoditelj robnih tržišta u Saxo banci, i dodaje da je Bloombergov Commodity indeks porastao tijekom prošlog tjedna, ali je još uvijek oko četiri posto ispod onog prije godinu dana. 

Zlato i japanski jen imali su svoj oporavak u cijeni, nakon što su ulagači ponovno posegnuli za tim imovinama kao sigurnim lukama tijekom trzavica u Washingtonu, s Trumpom i FBI-om. Fokus investitora je podijeljen između tog utočišta i očekivanog FOMC-ovog nastavka podizanja kamatnih stopa u SAD-u, ali kako je malo vjerojatno smirivanje na političkoj sceni, zlato će i dalje biti tražena imovina – kaže Hansen i dodaje da je isto tako malo vjerojatno očekivati skori oporavak dolara, s obzirom na zabrinutost oko rasta u Kini te da bi američki Fed mogao stati sa skokovima kamatne stope, uz paralelni rast u Europi. 

Cijena sirove nafte viša je već drugi tjedan zaredom, ponajviše zahvaljujući dvama uzastopnim izvještajima o zalihama u SAD-u  te uvjerenju da će Opec i nečlanice tog kartela ovaj tjedan donijeti odluku o produljenju dogovora o smanjenju proizvodnje, za najmanje šest mjeseci. S obzirom na očekivanja o sezonskom povećanju potražnje u drugoj polovici godine, smanjenje globalne prekomjerne količine nafte na zalihama trebalo bi se odraziti i na cijenu. No, unatoč tome, izazov je i dalje povećana proizvodnja u SAD-u te Libiji i Nigeriji. Naime, nakon dogovora o smanjenju proizvodnje prije šest mjeseci, proizvodnja u SAD-u se povećala za gotovo milijun barela, u usporedbi s očekivanjima prošlog studenog. 

Za očekivati je stoga da u Opecu imaju manje ambicije i vjerojatno im je najvažnije samo 'kupiti' vrijeme i čuvati trenutno cjenovno stanje dok ne započne očekivana povećana potražnja u drugoj polovici godine – poručuje Hansen. Dogovor o daljnjem rezanju proizvodnje neki će dočekati i sa skepsom jer će zapravo pojedinim proizvođačima zapravo donijeti povećanje tržišnog udjela, prvenstveno Saudijskog Arabiji. Naime, povećana potražnja tijekom ljetnih mjeseci 'pojest' će zalihe predviđene za izvoz. Sve u svemu, ako se ti trendovi zadrže, to bi u konačnici značilo da će krajnji rezultat u smanjenju ukupno dostupne nafte biti u skladu s rezanjem proizvodnje kroz slabiji izvoz, zaključuje glavni analitičar za robna tržišta u danskoj investicijskoj banci.