DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PROMJENE
 
Trumpova EPA najavljuje zamjenu Obaminih propisa o klimi i vodama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.01.2018. - 15:47:43
WASHINGTON - Američka agencija za zaštitu okoliša EPA zamijenit će ove godine propise o emisijama CO2 i čistoj vodi iz Obamine ere i otvoriti nacionalnu raspravu o klimatskim promjenama, u sklopu prioriteta za 2018. među kojima se nalazi i smanjenje kontaminacije pitke vode olovom.

Program, koji je u intervjuu za Reuters u utorak predstavio voditelj EPA-e Scott Pruitt, donosi jačanje nastojanja agencije pod predsjednikom Trumpom da oslabi ili ukine zakone za koje američka vlada smatra da su preširoki i da štete gospodarskom rastu, a za koje ekolozi tvrde da su ključni za ljudsko zdravlje.

"Klima se mijenja. To nije upitno. Pitanje je kako možemo znati koja je idealna površinska temperatura 2100?... Mislim da američki narod zaslužuje otvorenu, iskrenu i transparentnu raspravu o tome", rekao je Pruitt, koji često dovodi u pitanje uzroke i implikacije globalnog zagrijavanja.

Pruitt je kazao da EPA planira organizirati javnu raspravu o klimi tijekom ove godine na kojoj će sudjelovati skeptici u pogledu klimatskih promjena i znanstvenici za klimu, ali nije rekao točno kada niti tko će u njoj sudjelovati.

Među glavnim prioritetima EPA-e za ovu godinu je istaknuo zamjenu Plana za čistu energiju, glavnog zakona za borbu protiv klimatskih promjena bivšeg predsjednika Obame koji bi trebao smanjiti emisije CO2 iz elektrana. EPA je počela proces povlačenja tog zakona prošle godine i razmatra kako bi ga se zamijenilo. Rješenje se po njemu očekuje ove godine. Nije ipak rekao kakvo će ono biti, kazavši samo da agencija još prikuplja komentare dionika.

EPA planira i promjene propisa o američkim vodama, također Obamino djelo, koji definiraju koji su američki vodeni putevi zaštićeni saveznim zakonima. Pruitt i Trump smatraju da oni nepotrebno obuhvaćaju plitke, uske i ponekad posve suhe potoke, te da guše energetski razvoj.

Pruitt je naglasio da je Obama u oba slučaja te propise donio izvršnom uredbom, bez Kongresa. "Mi imamo samo ovlasti koje nam da Kongres", rekao je.

Pruitt je također izrazio nadu da će se ove godine provesti reforma američke politike za biogoriva zbog visokih troškova za rafinerije. Prema standardu koji je uveo bivši predsjednik George W. Bush kako bi pomogao američkim farmerima, rafinerije moraju dodavati svake godine sve veće količine biogoriva poput etanola na bazi kukuruza u ponudu goriva. Trumpova administracija nije zahtjeve za izmjenu programa do sada uvažila zbog pritiska lobista proizvođača kukuruza.

Pruitt je kazao i kako se nada da će Kongres ove godine donijeti paket zakona o infrastrukturi koji će uključivati zamjenu vodovodnih cijevi u gradovima kako bi se manjile količine olova u vodi u nekim dijelovima SAD-a.

EPA će također nastaviti reviziju propisa o učinkovitoj potrošnji goriva u automobilima.

Uz sve to, EPA će nastaviti smanjivati broj svoj djelatnika, koji je 3. siječnja pao na 14.162, najmanje od 1998., za vrijeme Ronalda Reagana, kada ih je bilo 14.400. EPA je imala oko 15.000 djelatnika kada je Obama napustio dužnost. Gotovo 50 posto svih djelatnika agencije imat će uvjete za mirovinu u idućih pet godina.