SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RECESIJA
 
Turska ekonomija ušla u recesiju na kraju 2018.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.03.2019. - 15:56:45
ANKARA - Turska je krajem prošle godine ušla u recesiju, zabilježivši pad gospodarskih aktivnosti dva tromjesečja zaredom, priopćio je u ponedjeljak statistički ured.

Gospodarske su se aktivnosti u četvrtom kvartalu smanjile 2,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su pale 1,6 posto, izvijestio je statistički institut a prenosi BBC.

Recesija se definira kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom.

U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 2,6 posto, najslabije od 2009. godine. U 2017. aktivnosti su uvećane 7,4 posto.

Trgovinski rat sa SAD-om prouzročio je prošle godine nagli pad turske lire, osjetno poskupljujući izvoz, podsjeća BBC. Lira je u 2018. oslabila prema dolaru 30 posto, što je u prosjeku značilo 30 posto skuplji uvoz.

Zbog slabljenja domaće valute središnja banka bila je prisiljena podići kamatne stope, što je značilo skuplje kredite.

Rezultat je bio pad prodaje automobila i stanova, a pogođena je i industrijska proizvodnja.

Turska i SAD sukobili su se oko niza pitanja, uključujući strategiju borbe protiv fundamentalističke naoružane neregularne skupine Islamističke države u Siriji, turski plan kupnje ruskog proturaketnog sustava i kaznene mjere protiv navodnih organizatora neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Ankara također odbija SAD-u izručiti američkog pastora, optuženog za terorizam i špijunažu.

Vijest o recesiji vremenski se poklopila s lokalnim izborima i nastojanjima predsjednika Tayyipa Erdogana da svojoj stranci osigura upravljačke pozicije u ključnim gradovima, Ankari i Istanbulu.

Glavne su izborne teme poskupljenja, posebno hrane, i visoka nezaposlenost.

U osvrtu na podatke o BDP-u, ministar financija Berat Albayrak konstatira da je najgore prošlo, predviđajući da će gospodarstvo do kraja godine ponovo zabilježiti rast aktivnosti.

Nnalitičari Capital Economicsa nisu toliko optimistični, napominje BBC.

"Iako je najgora faza krize možda završena, zbog slabih rezultata na kraju prošle i početku ove godine očekujemo pad BDP-a u 2019. za 2,5 posto", navodi se u istraživanju tvrtke.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina