SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVEZNICI?
 
Tursku će kupovina sustava S-400 od Rusa koštati američkog prijateljstva
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.06.2018. - 07:54:23

WASHINGTON - Visoki dužnosnik američkog State Departmenta upozorio je u utorak Tursku da će njihova kupovina borbenih zrakoplova F-35 Lockheed Martina biti ugrožena ako ne odustane od kupovine ruskih obrambenih sustava projektila S-400.

Ako kupi te sustave Turska će biti i predmet sankcija pod mjerama koje je predsjednik Donald Trump potpisao prošlog ljeta, istaknuo je na svjedočenju u senatu Wess Mitchell, pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.

Tim se zakonom o sankcijama, poznatim kao CAATSA, traži kažnjavanje tvrtki koje surađuju s ruskom obrambenom industrijom.

"Bili smo jasni da će kupovina S-400 neizbježno ugroziti mogućnost turske vojno-industrijske suradnje sa Sjedinjenim Državama, uključujući zrakoplove F-35", rekao je Mitchell pododboru za međunarodne odnose na saslušanju o odnosima s Europom.

Washington i Ankara proteklih su mjeseci pogoršali svoje odnose zbog niza pitanja, poput američke politike u Siriji i pravnih postupaka koji se vode protiv američkih državljana u Turskoj od kojih je naistaknutiji američki pastor Andrew Brunson, optužen za terorizam.

Mitchell procjenjuje da je u Turskoj pritvoreno oko dvadeset Amerikanaca od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

No Mitchell je i pohvalio Tursku, članicu NATO-a, kao "ključnog saveznika i partnera", spomenuvši podršku kampanji u borbi protiv Islamske države.

"Vrlo blisko surađujemo s njima u obavještajnom i drugim područjima, no to bi se moglo poboljšati", smatra Amerikanac.

Predsjednik Donald Trump u utorak je telefonski čestitao turskom kolegi Tayyipu Erdoganu na pobjedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a dvoje čelnika se obvezalo da će ojačati bilateralne obrambene i sigurnosne odnose, objavio je ured turskog predsjednika.

U američkom Kongresu donosi se niz mjera kojim će se blokirati prodaja zrakoplova Turskoj ako kupi ruske sustave, a Mitchell tvrdi kako vlada vjeruje da ima pravne ovlasti blokirati dostavu letjelica i bez podrške tog tijela.