DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Tvrtka Martina Scorsesea sufinancirat će i koproducirati film Murina Antonete Alamat Kusijanović
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.05.2018. - 09:31:54
ZAGREB - Portal variety.com sinoć je objavio ekskluzivnu vijest da će producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesija i RT Features Rodriga Teixeire sufinancirati i koproducirati debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina, čije bi snimanje trebalo početi u svibnju 2019. godine na hrvatskom Jadranu.

Antoneta Alamat Kusijanović prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film je razvijala i u sklopu First Films First programa te Jerusalem Film Laba, a riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja donekle nastavlja na onu višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo , i odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku. Povodom službene objave ulaska Martina Scorsesija u njezin tim, mlada je dubrovačka redateljica u Cannesu kratko izjavila:

- Sretna sam, višegodišnji rad se isplatio!'

Glavnu ulogu u filmu nosi Gracija Filipović, a producentica je Zdenka Gold (Spiritus movens).

- Dugo smo kuhali, radili i razvijali Murinu, i došli smo do ovog izvrsnog rezultata. Svi smo jako sretni, no ovo je tek početak, pred nama je još jako puno posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma i nadam se da ćemo ispuniti sva očekivanja.', rekla je ovom prilikom. Koproducent filma je i Danijel Pek (Antitalent).Ni Daniel Rafaelić ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra nije krio oduševljenje sjajnim uspjehom Antonete Alamat Kusijanović u Cannesu, u kojem je sinoć 71. izdanje najpoznatijeg filmskog festivala na svijetu zajedno s Cate Blanchett otvorio upravo Martin Scorsese:

- Svaka filmska zajednica navikla je hvaliti samu sebe. No kad vas profesionalnim blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je onda najveće priznanje. Imati Martina Scorsesea u našoj filmografiji, baštiniti njegov talent kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram Maestra Scorsesea, iza sebe ima Doba nevinosti, a čuva se Vuka s Wall Streeta.

Antoneta Alamat Kusijanović rođena je 1985. godine u Dubrovniku. U svojim filmovima tematizira tamnu stranu strasti, obiteljska ograničenja i opasnost koju donose tajne. Magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Sikelia Prods. i RT Features osim Murine kofinancirat će te koproducirati i debitantski dugometražni igrani film Port Authority Danielle Lessovitz o čemu više možete pročitati u Varietyjevom članku na  linku.

Ove tvrtke surađuju od 2014. kako bi zajedno otkrivale mlade talente iz cijeloga svijeta.  “Udružili smo snage s RT Features kako bismo proširili autentične i uzbudljive nove izričaje u kinematografiji. Danielle i Antoneta snažno utjelovljuju taj duh kroz svoje jedinstvene vizije.”, rekli su Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff. 'Iznimno nam je drago što njihove nadahute priče donosimo zaljubljenicima u film širom svijeta.'