SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VRUĆINE
 
U Dubrovniku najtoplije od 1961.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.06.2019. - 16:25:34
DUBROVNIK - U Dubrovniku je u petak izmjerena najviša lipanjska temperatura zraka.

Iako je u kopnenom dijelu Hrvatske prodor sjeveroistočnog vjetra donio osvježenje, nekoliko stupnjeva niže temperature i nižu vlažnost zraka, a time i manju sparinu, na Jadranu je bura donijela porast temperature zraka!

Naime, topla bura koja trenutno puše, poznatija pod nazivom fenska bura dodatno grije zrak podno planina, piše Neverin.hr.

Riječ je o uobičajenoj pojavi koja se i inače događa kad se vjetar spušta niz planinu, čest zraka se zagrijava, a kad pritom zrak koji dolazi s kontinenta nije osjetno hladniji, kao rezultat imamo buru koja grije zrak u tolikoj mjeri da je on topliji nego bez puhanja bure.

Gore opisana situacija dovela je do obaranja temperaturnog rekorda u Dubrovniku. U 15 sati prema podacima DHMZ-a izmjereno je 37,3°C, a dosad najviša lipanjska vrijednost iznosila je 35,7°C od 13.6.2003. godine.

U Konavlima je temperatura porasla čak do 39°C!

Još je zanimljivija situacija na Hvaru. Tamo je u 13 sati izmjereno 36,9°C, a dosadašnji rekord viši je samo za 0,1°C! Prije 84 godine, dalekog 29.6.1935. izmjereno je 37,0°C. Je li u međuvremenu rekord na Hvaru oboren, morat ćemo pričekati podatke maksimalnog termometra nakon 20 sati.

Spomenimo da se mjerenja na Hvaru vrše od 1858. godine, pri čemu bi to bila najviša temperatura izmjerena na toj lokaciji od tada!

Istaknimo još da je bura u Dalmaciji na udare olujna, a u Makarskoj je izmjeren udar od 115 km/h, gotovo orkanske jačine! I to sve pri temperaturi od 35°C. U Splitu je bura imala udare do 97 km/h.