DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽIVOT
 
U Gazi nakon više od 30 godina održana filmska projekcija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.08.2017. - 08:52:50
GAZA - Nekoliko stotina znatiželjnika u subotu navečer sjelo je pred veliki ekran kina Samer u Gazi, prvi put nakon više od 30 godina.

Kinodvorana, izgrađena 1944., a zatvorena šezdesetih godina, otvorena je zbog posebne projekcije filma o Palestincima u izraelskim zatvorima, kojoj je prisustvovalo oko 300 uzvanika. 

"I mi imamo potrebu živjeti kao svi ostali ljudi, s kinima, javnim prostorima, parkovima...", rekao je jedan od gledatelja Džavdat Abu Ramadan. 

U palestinskoj enklavi, koja je u rukama islamističkog pokreta Hamasa, a otprije deset godina je pod kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom Izraela, ne postoji nijedna kinodvorana.

Jedina subotnja predstava bila je vrlo simbolična i predstavlja nastojanja naše zajednice da se "ponovno udahne život ideji o otvaranju kina u Gazi", rekla je jedna od organizatorica predstave, Gada Salmi. 

Ostale kinodvorane u Pojasu Gaze postupno su se zatvarale osamdesetih godina, osobito u vrijeme prve intifade. Vjeruje se da su islamisti u jedan od kinematografa 1987. podmetnuli požar, a u ostalima nakon toga više nije bilo projekcija, iz straha da će proći na isti način, kaže Salmi. 

Ironično, po podacima francuskoga povjesničara Jean-Pierrea Filiua, ogranak Muslimanske braće iz područja Gaze, iz kojega je nastao Hamas, prvi je sastanak održao upravo u kinu Samer 1946. 

U subotu navečer gledatelji su imali priliku vidjeti film pod nazivom "Deset godina", priču o palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, a projekciju je odobrio Hamas. 

"Mislim da Hamas ne bi pravio probleme u pogledu otvaranja kinematografa ako bi se radilo o mjestima namijenjenima umjetnosti", smatra Nermine Ziara, koja igra jednu od uloga u filmu. "I Palestinci imaju potrebu za umjetnošću, kao i za mjestom na kojem će se u njoj moći uživati", rekla je za AFP.