SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
U Hrvatskoj udvostručena potražnja za četiri zanimanja
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.09.2018. - 12:35:20
ZAGREB - Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta Zagreb, otkriva da je potražnja za radnicima bila živa i ovoga ljeta koje je donijelo zanimljive promjene na ljestvici najtraženijih zanimanja.

U odnosu na kolovoz 2017., ovog se kolovoza, prema oglasima s jednog internetskog portala, udvostručila potražnja za liječnicima (stomatolozima), proizvodnim radnicima i dizajnerima. Prije godinu dana, liječnici su bili traženi u više od 30 oglasa, ovog kolovoza liječnici i stomatolozi tražili su se u 61 oglasu. Proizvodni radnici dominirali su u 98 oglasa, a dizajneri svih boja traženi su 38 puta. U nekoliko je djelatnosti i dalje prisutan manjak radnika, a najizraženiji je u bankama i financijskoj branši (oko 4000) te u poslovanju nekretninama (oko 2000).

Tomislav Globan, docent na Ekonomskom fakultetu i analitičar MacroHuba, kaže da to što je uvjerljivo najviše novozaposlenih u protekle četiri godine zabilježeno u sektoru smještaja i ugostiteljstva govori da se hrvatsko gospodarstvo još više specijaliziralo u smjeru turizma i turističkih djelatnosti. "To znači da nam egzistencija još više ljudi ovisi o djelatnosti koja je vrlo podložna eksternim utjecajima nad kojima Hrvatska nema kontrolu. Znatan je rast zaposlenosti u sektoru građevine, što svjedoči o značajnom oporavku u tom sektoru te je u skladu s ekspanzivnim rastom optimizma i ekonomske klime u građevinarstvu", ističe Globan.

Iako bi naše gospodarstvo iduće godine napokon trebalo dosegnuti razine BDP-a iz 2008. godine, kod zaposlenosti se to neće dogoditi tako skoro jer manjak zaposlenih još iznosi oko 100 tisuća osoba, piše Večernji list.