DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
UPOZORENJA
 
U idućih 40 godina bismo mogli ostati bez čokolade
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.01.2018. - 10:36:29
LONDON - Stručnjaci strahuju da bi svijet mogao ostati bez čokolade u narednih četrdeset godina, jer kakaovac ima sve više problema s klimatskim promjenama i bori se za opstanak, piše britanski Sun.

Kakaovac znatno ovisi o klimatskim uvjetima, a uspijeva samo u područjima dvadeset stupnjeva južno i sjeverno od Ekvatora. Odgovara mu tropska klima sa dosta vlage i bez direktnog izlaganja suncu.

Međutim, očekivani porast temperature u budućnosti, uslijed globalnog zagrevanja, mogao bi u narednih trideset godina uništiti uvjete potrebne za uzgoj kakaovca, a sa time i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za oceane i atmosferu.

Ukoliko se takav scenarij obistini, uzgajivači će morati potražiti nova područja za uzgoj kakaovca, najvjerojatnije na većim nadmorskim visinama.

Doug Hawkins, iz britanske konzultantske kuće "Hardman Agribusiness", navodi da je dodatni problem to što najveći dio kakaovca proizvode siromašne obitelji, koje ne mogu da priušte đubrivo i pesticide i za koje nije sigurno kako bi se snašle da moraju da počnu da sele proizvodnju.

„Više od devedeset posto svjetske proizvodnje dolazi od malih gospodarstvava i farmi sa slabom primjenom tehnoloških mjera. Svi indikatori pokazuju da bi u narednom periodu mogli da imamo deficit od stotinu tisuća tona čokolade godišnje“, ističe Hawkins.