DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZBOR
 
U Sloveniji arbitraža možda riječ godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.12.2017. - 09:34:46
LJUBLJANA - Drugi put zaredom u Sloveniji se bira "riječ godine", a među ponuđenima za 2017. je i riječ "arbitraža".

Biranje riječi koja je obilježila proteklu godinu preuzeto je po uzoru na veće kulturne sredine.

Riječju 2016. godine po izboru žirija sastavljenog od jezikoslovaca Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) proglašena je riječ "izbjeglice", godinu dana nakon što je bila riječ godine u Njemačkoj, zemlji koja se tada suočavala s velikim brojem izbjeglica i migranata.

Među deset riječi koje su obilježile 2017. u Sloveniji ponuđen je i izraz arbitraža.

Na listi mogućih pobjednika u užem su izboru i "kriptovalute", zatim "napastovanje" (riječ koja se često pojavljivala u aferama povezanim sa seksualnim predatorima u Hollywoodu, ali i drugdje), potom riječ "pomirba" koju je od javnih govornika zazivao predsjednik Borut Pahor u pogledu prevladavanja nacionalnih konflikata iz povijesti te "prvaci" - zbog pobjede slovenske košarkaške reprezentacije na Europskome košarkaškom prvenstvu.

Arbitraža se zadnjih godina u javnome govoru i medijima u Sloveniji pojavljivala najčešće kada se spominjao hrvatsko-slovenski granični prijepor.
Slovenski rječnik tuđica arbitražu definira kao slučaj u kojemu dvije strane u izvansudskom sporu odluče da o njihovu prijeporu presudi treća, nepristrana strana.
Rezultat izbora riječi za 2017. godinu bit će poznat i objavljen 3. siječnja 2018. objavili su slovenski mediji.