SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVAC
 
Udvostručen budžet za poduzetnike u kulturi
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 09.05.2018. - 10:14:10
ZAGREB - Država je odriješila kesu pa će za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama ove godine izdvojiti osam milijuna kuna, četiri milijuna kuna više nego lani.

Rezultat je to dogovora Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a očekuje se da će se prvi ugovori potpisivati već u drugoj polovici srpnja. Znatnu injekciju mogu očekivati gospodarski subjekti u izvedbenim umjetnostima, književno-nakladničkoj i knjižarskoj djelatnosti, vizualnim umjetnostima i audiovizualnim umjetnostima koje prvi put obuhvaćaju i djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara.

Po tri milijuna kuna na raspolaganju su onima koji se bave audiovizualnim umjetnostima i knjigama, a po milijun kuna izvedbenim i vizualnim umjetnostima. Kod onih prvih raspon poticaja kreće se između 50.000 i 250.000 kuna, a kod ovih drugih između 20.000 i 100.000 kuna. Prihvatljive aktivnosti koje će država stimulirati jesu zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika u poslovne procese (sufinancirat će se pedeset posto troškova bruto plaće novozaposlene osobe), otvaranje i opremanje prostora i nabava opreme, promidžba, distribucija i stručno usavršavanje.

Natječaj za poduzetništvo u kulturi s kojim se počelo još 2008. godine nije namijenjen za umjetničke programe, za što postoji natječaj za javne potrebe u kulturi. U povjerenstvu koje će birati projekte bit će stručnjaci iz obaju ministarstava, a Ministarstvo kulture u povjerenstvo će delegirati članove svojih kulturnih vijeća. Natječaj traje do 6. lipnja, a na njega se mogu javiti trgovačka društva, zadruge, obrti, ustanove kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, umjetničke organizacije, djelatnosti slobodnih zanimanja, pa tako i umjetnici koji obavljaju samostalnu djelatnost...

Natječaj su 2008. pokrenula ministarstva kulture i gospodarstva, ali 2012. Ministarstvo gospodarstva napustilo je projekt. Otad proračun projekta pada na dva milijuna, da bi lani zbog interventne pomoći zbog sloma knjižarske mreže Algoritam MK Ministarstvo gospodarstva Martine Dalić obnovilo suradnju. Tako su lani dva ministarstva za poduzetništvo u kulturi uložila četiri milijuna kuna, s time da su dva milijuna bila strogo namjenska za izdavače i knjižare.

U Ministarstvu kulture najavili su i vrlo skoro raspisivanje natječaja za poticaje samostalnim vizualnim umjetnicima u iznosu od milijun kuna. U protekle dvije godine budžet Ministarstva za kulturu povećan je za 130 mil. kuna i sada iznosi 0,91 posto proračuna, a sredstva za otkup knjiga lani su povećana za čak 60 posto, tvrde u Ministarstvu.