SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UŠTEDA
 
Ukidanjem pojedinih zakona i propisa ušteđeno 121 mil. evra
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 14.07.2011. - 12:37:46
BEOGRAD - Dosadašnju uštedu od 121,1 miliona evra privredi je omogućilo ukidanje 195 nepotrebnih zakona i propisa.
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navodi da je u postupku ukidanja još 36 nepotrebnih propisa, što bi trebalo da dovede do uštede još 25,8 miliona evra godišnje.

Jedinica za sveobuhvatnu reformu propisa (SRP) dala je preporuku za ukudanje ukupno 340 zakona i propisa, ali je od 36 preporuka odustala.

Najznačajnije uštede donosi uspostavljanje jednog šaltera za registraciju firmi, ukidanja podnošenja finansijskih izveštaja i Agenciji za privredne registre i Narodnoj banci Srbije, uvođenje jednog šaltera za prijavu i ođavu radnika, kao i niza promena u oblasti poreskog prava.

Uz ukidanje preostalih propisa ukupne godišnje uštede firmi iznosile bi 183,1 milion evra godišnje.

Prema oceni NALED-a, u drugom kvartalu ove godine ostvaren je do sada najveći pomak u sprovođenju regulatornih reformi u Srbiji, koje su počele u decembru 2009. godine.

Navodi se da je u tom periodu zabeležen određen pomak, pre svega tamo gde su se preporuke SRP-a i NALED-a poklapale, odnosno gde su preporuke NALED-a korišćene kao polazna osnova za izradu preporuka SRP-a.

Precizira se da je usvojeno nekoliko zakona kojima su sprovedene neke od najznačajnijih preporuka Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa.