SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umrla pjesnikinja Maja Perfiljeva
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.07.2019. - 21:42:24
ZAGREB - Zagrebačka pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva umrla je 79. godini života.

Rođena je u Tivtu, u Boki kotorskoj, gdje je provela najranije djetinjstvo, a školovala se i živjela u Zagrebu. U javnosti se afirmirala kao autorica tekstova pop i rock glazbe.
Svom zavičaju posvetila je više pjesama, među kojima je najpoznatija postala pjesma "Bokeljska noć", a napisala je, među ostalim, tekstove za neke od najpoznatijih pjesama sarajevske grupe Indexi - “Da sam ja netko” i “Sanjam”.

Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, nakon kojeg radi kao profesorica u zagrebačkim srednjim školama. Uskoro postaje poznata kao autorica stihova za brojne izvođače pop i rock glazbe za što je ostvarila brojne nagrade i priznanja u nas i inozemstvu. Napisala je nekoliko zbirki pjesama od kojih su najpoznatije Izvor i Samo jedan život imam.

Susret sa Davorinom Popovićem i grupom Index na Opatijskom festivalu 1968. donio je prekretnicu u njenom životu.

"Indexi su me učinili pjesnikinjom. Da nije bilo njih bila bih običan tekstopisac", izjavila je Perfilijeva u nedavnom intervjuu za Magazin Nina.

Prvi put ih je vidjela, na probi, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.

„Sjedela sam u gledalištu kad je na scenu izašla grupa mladića. Namještali su instrumente za probu. U jednom momentu neko je zatražio gajtan, zatim se začula psovka a nakon nje nečiji opominjujući glas: Nije vam ovo Sarajevo, pripazite na riječi. Znala sam da u Sarajevu postoji sastav Index koji izvodi svoje pesme što je bila velika novina jer su drugi tada radili uglavnom prepjeve pjesama. Pomislila sam da su to oni. Onda je jedan od mladića iz grupe prišao mikrofonu i dvoranom se rasuo neobičan glas. Slušala sam opčinjeno. Bilo je to drugačije od svega što sam do tada čula. Kad su završili probu sišli su sa pozornice i dok su prolazili pored mene čula sam momka koji je pjevao kako kaže ostalim članovima benda: Hvataj se bolan šanka ništa nam drugo ovdje nije poznato. Bio je to Davorin Popović.

„Petnaestak dana poslije festivala nazvao me basista grupe Delfini kojima sam radila prepjeve. Rekao mi je da su Indexi kod njega i da bi me htjeli da me vide. Tražili su da pogledaju pjesmu „Da sam ja netko" . Pjesma im se jako dopala. Iste godine sa njom su osvojili drugo mjesto na Zagrebačkom festivalu.

Majino poznanstvo sa Davorinom Popovićem pretvorilo se u doživotno prijateljstvo i izuzetno uspešnu saradnju. Ona je svoje stihove pisala u muškom rodu, a Davorin je, kao rijetko ko, umio da izrazi snažnu emociju koja se krila u svakom njenom stihu.