SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umro francuski kompozitor Michel Legrand
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.01.2019. - 23:29:27
PARIZ - Francuski kompozitor i trostruki dobitnik Oscara, Michel Legrand, umro je u noći na subotu u Parizu u dobi od 86 godina, objavili su u subotu francuski mediji, citirajući njegovog glasnogovornika.
Legrand je rođen u glazbenoj obitelji. Otac mu je bio skladatelj i vođa orkestra u Parizu. Oduvijek ga je fascinirala glazba i u Pariški konzervatorij upisao se s deset godina.

Studirao je kod ugledne i utjecajne profesorice i dirigentice Nadie Boulanger.

Među njegovim najpoznatijim djelima je glazba za film "Cherbourški kišobrani" s Catherine Deneuve iz 1964., koji je dobio pet nominacija za Oscara.

Skladao je glazbu i za poznate filmove "Gospođice iz Rocheforta" te "Magareću kožu".

Oscara je kasnije dobio za glazbu u filmovima "Afera Thomasa Crowna" (1968), "Ljeto '42" (1971) i "Yentl" (1984) u kojem je glumila Barbra Streisand.

Surađivao je s najvećim svjetskim glazbenicima i filmskim redateljima kao što su Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet, Edith Piaf, Miles Davis i američka operna pjevačica Jessye Norman. Također je surađivao i s našom Terezom Kesovijom.

"Otkako sam bio dijete, moja ambicija je bila da živim posve okružen glazbom. Moj san bio je da ništa ne propustim. Zato se nikada nisam usredotočio na samo jednu glazbenu disciplinu", rekao je.