DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umro poznati ruski pjesnik Jevgenij Jevtušenko
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.04.2017. - 23:30:44
MOSKVA - Poznati ruski pjesnik Jevgenij Jevtušenko umro je u subotu u Sjedinjenim Državama u 85. godini života, kazala je njegova supruga Maria Novikova za rusku agenciju RIA Novosti.

Jevtušenko je bio simbol nekonformizma tijekom kratkog post-staljinističkog popuštanja u vrijeme režima Nikite Hruščova početkom 1960-ih., da bi potom postao odani pristaša i privilegirani član režima sve do raspada SSSR-a.

"Jevtušenko je bio legenda (...) koja je živjela po vlastitoj formuli: pjesnik u Rusiji više je od pjesnika", kazala je Natalija Solženjicin, udovica pisca i disidenta Aleksandra Solženjicina, za ruski kanal Rossia 24.

"Utjecao je na vrijeme u kojem je živio i puno toga je promijenio", ocijenila je Zoja Boguslavskaja, udovica drugog slavnog ruskog pjesnika, Andreja Voznesenskija, za TASS.

Jevtušenko je tražio da bude pokopan na groblju u Peredelkinu, u blizini Moskve, nedaleko od groba Borisa Pasternaka, rekao je producent Sergej Vinikov, koji je organizirao festival poezije u Rusiji u povodu njegova 85. rođendana ovog ljeta.

Rođen 18. srpnja 1933. u regiji Irkutsk, u Sibiru, Jevtušenko je prve pjesme objavio s 20 godina. Brzo je postao jako popularan zahvaljujući svojem slobodnom stilu i nekonformizmu koji su bili u suprotnosti s do tada dopuštenim normama u staljinističkoj književnosti.

Jevtušenko je zadnjih dvadesetak godina proveo u SAD-u. Zadnjih je godina predavao na Sveučilištu u Tulsi u Oklahomi.