SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Umro virtuoz usne harmonike Neven Mijač
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.10.2016. - 22:30:00
Zadnja izmjena: 25.10.2016. - 22:33:15
ZAGREB - Zagrebački bluzer i virtuoz usne harmonike Neven Mijač preminuo je sinoć u 52. godini života nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću, izvijestila je u utorak Hrvatska glazbena unija.
Ovaj virtuozni glazbenik rođen je 1965. u Zagrebu. Glazbom se bavio od djetinjstva - od šeste godine svirao je violončelo, a od šesnaeste usnu harmoniku.

Studirao je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a s dvadesetak godina odlazi u Pariz, gdje živi kao studijski glazbenik, svirač u metrou i pariškim klubovima.

Početkom 80-ih priključuje se grupi "Telefon", koja kasnije nastavlja djelovanje kao "Telefon Blues Band".

Surađivao je, svirao i snimao s brojnim hrvatskih glazbenicima od kojih su se na dugom popisu našli Crvena jabuka, Neno Belan, Arsen Dedić i Josipa Lisac.

Na krilima prokušanih blues standarda, Neven Mijač je u društvu glazbenika, Eduarda 'Jimmy' Matešića, Roberta Vnuka, Alena Svetoperića i Damira Šomena objavio posljednji album "Nothing Toulouse" istoimenog blues benda.

Dobitnik je Nagrade "Status" za najboljeg instrumentalista na usnoj harmonici u Zabavnoj, pop-rock i urbanoj glazbi 2000., 2006., 2012. i 2014.