SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODBIJENICA
 
Ustavni sud odbio inicijative protivnika vakcinacije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.11.2017. - 16:59:03
BEOGRAD - Nakon što je pre dva dana u Beogradu zvanično prijavljena epidemija malih boginja, danas je Ustavni sud Srbije odbacio je inicijative protivnika obavezne vakcinacije dece i odraslih, obrazloživši da inicijatori iznetim razlozima nisu potkrepili tvrdnje da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti obavezne vakcinacije.

U obrazloženju suda navedeno je da su „sve inicijative odbačene jer je Ustavni sud polazeći od prethodno detaljno izvršene analize osporenih odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, sa stanovišta svih bitnih navoda inicijatora, našao da iznetim razlozima u inicijativama nije potkrepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti", navodi se u odluci.

Inicijatori smatraju da propisivanje obaveznosti „imunizacije lica određenog uzrasta" (dece) i drugih lica, određenih Zakonom, predstavlja „neustavno zadiranje u fizički integritet ljudskog bića", suprotno Članu 25. Ustava Srbije, jer „podrazumeva preduzimanje mera prema telu čoveka bez njegovog pristanka".

Njihov stav je i da je vakcinacija „ravna mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju zbog pretnje lišavanja roditeljskog prava i prisilne imunizacije dece", kao i „onemogućavanja ostvarivanja drugih Ustavom zagarantovanih prava, poput prava na obrazovanje".

 Medvescak