SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HNS ODLUČIO
 
VAR konačno i u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.02.2019. - 16:54:54
ZAGREB - Danas je u Zagrebu održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj je doneseno više odluka.

U prvom redu je to odluka o uvođenju VAR tehnologije (Video assistant referee) u HT Prvu ligu, o čemu se špekuliralo još krajem siječnja 2019. godine, a sada je konačno i službeno potvrđeno.

Izvršni odbor donio je odluku kako će se u HT Prvoj ligi od proljetnog dijela natjecateljske godine 2019./20. primjenjivati VAR tehnologija.

Svi klubovi bit će zaduženi za osiguravanje prostorije za pomoćne suce, odnosno prostorije u kojoj će se pregledavati i analizirati sporne situacije. Svaki stadion morat će posjedovati posebnu VAR licencu.

Hrvatski suci dužni su proći edukaciju u siječnju, a sudačka komisija navodno ima listu od 20 sudaca koji će proći obuku. Suci na terenu moraju proći neke korake, a VAR suci kompletnu obuku koja se sastoji od sedam koraka. Edukacija je neophodna kako bi se izbjegao kaos zbog nedosljedne ili loše primjene VAR-a i prečestog zaustavljanja igre.

Troškovi projekta iznose otprilike milijun i pol eura. Dok FIFA pokriva 80 posto troškova, HNS osigurava preostalih 20 posto.

VAR se koristi u španjolskoj, talijanskoj, njemačkoj ligi i Ligi prvaka. Uskoro se očekuje i u engleskoj ligi.

IO HNS-a utvrdio je i cijene ulaznica za utakmicu Europskih kvalifikacija za EURO 2020. između Hrvatske i Azerbajdžana koja se igra na stadionu Maksimir u Zagrebu 21. ožujka:

zapad dolje VIP: 250 kn / 150 kn u pretprodaji
zapad dolje: 150 kn / 100 kn u pretprodaji
istok: 100 kn / 70 kn u pretprodaji
sjever gore: 60 kn / 40 kn u pretprodaji
sjever dolje: 60 kn / 40 kn u pretprodaji.

Pretprodaja ulaznica krenut će tijekom 26. veljače na internetskim stranicama HNS-a te će trajati do 17. ožujka na internetu.

Preostale odluke donesene na sjednici IO-a HNS-a prenosimo u cijelosti.

3. Mate Prskalo imenovan je izbornikom ženske A reprezentacije.

4. Usvojen je kalendar natjecanja za HT Prvu ligu i Hrvatski nogometni kup za natjecateljsku godinu 2019./20.

5. Finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa za mlađe uzraste bit će odigrane u Slavonskom Brodu.

6. IO je usvojio sve materijale za redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine HNS-a koja će biti održana 28. ožujka u Zagrebu.

 Medvescak