SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DUG
 
Veledrogerijama 200 milijuna iz proračuna HZZO-a
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 27.05.2019. - 19:41:30
ZAGREB  - U idućih nekoliko dana veledrogerije će dobiti 200 milijuna kuna na račun duga za isporučene lijekove i medicinski materijal, na što u nekim bolnicama čekaju i po 500 dana.

Isplatu veledrogerijama obavit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz svog izvanproračunskog budžeta. Razgovori o dugoročnom rješenju problema dugova se nastavljaju, zaključeno je na sastanku ministra zdravstva Milana Kujundžića s predstavnicima veledrogerija.

Oko 40 milijuna kuna od spomenutog iznosa utrošit će se na podmirenje dugova bolnica u Dubrovniku, Sisku, Vinkovcima i Virovitici, jer se oni rokovima plaćanja približavaju razdoblju od tri godine i prijeti im ovrha. Preostalih 160 milijuna kuna isplaćivat će se veledrogerijama prema izvršenosti posla pojedine bolnice.

Ministar i predsdtavnici veledrogerija razgovarali smo i o drugoročnom planu, prihodovnoj i rashodovnoj strani proračuna, te su dogovoreni novi sastanci, uključujući i Ministarstvo financija, otkrio je ministar Kujundžić nakon jučerašnjeg posjeta KB Merkur.

Ivan Klobučar iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija potvrdio je Hini da sljedeći tjedan očekuju uplatu 200 milijuna kuna županijskim bolnicama koje najviše duguju veledrogerijama.

- To nije ni blizu dostatno za naše probleme, ali nam je dovoljno da premostimo jedan mjesec. U međuvremenu, obećano nam je da ćemo za sedam do 14 dana održati sastanak s ministrima Zdravkom Marićem i Milanom Kujundžićem koji će dati prijedlog nekakvog srednjoročnog i dugoročnog održivog rješenja za dugove veledrogerijama koji su se popeli na 2,6 milijardi kuna - izjavio je Klobučar.

"Ovo je tek vrh sante leda. Zadovoljni smo da je i to plaćeno, ali cjelokupna situacija za nas je neodrživa. Očekujemo neko sustavno i dublje rješenje", zaključio je.