DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTETA
 
Virus zika donosi štetu do 18 milijarda dolara Latinskoj Americi i Karibima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.04.2017. - 08:36:22
NEW YORK - Virus zika mogao bi nanijeti štetu zemljama Latinske Amerike i Kariba od 7 do 18 milijarda dolara u razdoblju između 2015. i 2017., navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u četvrtak.

Epidemija će imati dugoročan i nesrzamjeran učinak na najsiromašnije i najranjivije zajednice, navodi UN-ov program za razvoj (UNDC).

Zemlje koje jako ovise o turizmu bit će najteže pogođene. Tako bi potencijalni gubitak za Karibe u trogodišnjem razdoblju mogao biti i 80 posto zbog pada prihoda od turizma iz straha od virusa.

Karibi bi mogli izgubiti 9 milijarda dolara u tri godine, ili 0,6 posto BDP-a na godinu. Veća gospodarstva kao što je brazilsko snosit će teret apsolutnog troška, no siromašnije države kao što su Haiti i Belize gubit će i 1,13, odnosno 1,19 posto BDP-a.

Neizravni troškovi također će igrati ulogu u sveukupnim troškovima, kao što su nove obveze skrbi za djecu.

Epidemija će imati snažan učinak na gospodarsku i društvenu sferu Amerika u idućim godinama, zaključuje se.

"Dugoročne posljedice virusa zike mogu baciti unatrag desetljeća društvenog razvoja", ocijenila je Jessica Faieta, pomoćnica glavnog tajnika i direktorica UNDP-a za Latinsku Ameriku i Karibe.

O sprečavanju širenja virusa razgovarat će se na summitu skupine G20 u srpnju kojim će dominirati teme iz krize upravljanja i izvanrednih stanja povezanih s epidemijama i drugim prijetnjama javnome zdravlju.