SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROSVJED
 
Više od 40.000 građana pokazalo da Hrvatska može bolje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.06.2016. - 19:42:25
ZAGREB - Inicijativa 'Hrvatska može bolje' organizira prosvjede podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi diljem Hrvatske, koji su počeli u 18 sati. Zagrebački Trg bio je prepun, a prema informacija iz policije prosvjedu je nazocilo 40.000 ljudi. 

Organizatori prosvjeda u Zagrebu pročitali četiri zahtjeva političarima. 

- Vjerujte obrazovnim radnicima -  stručnjacima i učiteljima – njihovom znanju, poštenju i predanosti reformi. Dajte im slobodu da posao dovrše do kraja, bez pritisaka, intervencija i cenzura! Pustite ih da rade svoj posao - kazala je Sanja Šprem predstavnica sindikata na kraju prosvjeda. 

Učiteljica koja je sudjelovala u radu na cjelovitoj kurikularnoj reformi Ida Loher rekla je da je prvi put netko pitao učitelje kakvu školu žele i oni su na to odgovorili, pa se 400-tinjak učitelja i stručnjaka iz cijele Hrvatske ujedinilo u domoljubnoj želji da zajedno rade na boljoj budućnosti, a još ih se 60 tisuća odazvalo stručnoj raspravi.

Profesor Toni Milun poručio je da kurikularna reforma donosi promjene u skladu s vremenom u kojem živimo jer od mladih korisnika novih tehnologija želi učiniti stvaratelje sadržaja tih tehnologija. Dovoljno je da reforma podržava budućnost, odnosno sadašnjost, dodao je.

Kazao je da u svim industrijama računala i roboti sve više zamijenjuju ljude, zbog čega se ukidaju brojna radna mjesta, ali se istovremeno, istaknuo je, stvaraju još zanimljiviji, uzbudljiviji poslovi.

"Tijekom obrazovanja trebam naučiti kako učiti, jer me učenje ionako čeka cijeli život. To je poruka koju šalje ova kurikularna reforma", kazao je Milun.

Prosvjednici u Zagrebu ispunili su Trg bana Jelačića, noseći zviždaljke, trube, balone i brojne transparentne, kojima poručuju: "Kada bismo bili zemlja znanja, vlada bi nam bila od makovog zrna manja", "Šustaru, na ovu feštu nisu pozvan", "Cipela šusteru, a obrazovanje narodu" "Znanje, ne dogma", "Hod za obrazovanje". No, bilo je i transparenata građana drugačijeg mišljenja, primjerice jedan od njih je istaknuo "Ne reformi po srpskom planu i programu, to je uništenje hrvatskog jezika, kulture i države".

"Nećemo se pakirati za bolji život na dalekom sjeveru! Ne još! Ne možete nas otjerati. Naš potencijal je ogroman - čine ga naša djeca", kazala je majka Ivana Kekin. 

"Mi brijemo na klince koji ne pune autobuse za Stuttgart!", kazala je.

"Što reče jedan kul tip John Green. Vjerujem u javno dostupno i kvalitetno školstvo, jer naprosto ne želim biti okružen hrpom glupih građevina", kazala je.

"Vrijeme je da nam djeca nauče kako se misli, a ne što se misli", navela je.

Grad se zaljuljao uz pjesmu Arsena Dedića "Kad bi svi ljudi na svijetu", a zatim je zapjevao zbog "Gaudeamus Igitur!"

Građani okupljeni na Trgu bana Jelačića u Zagrebu skandirali su za vrijeme govora ministru obrazovanja "Ostaka! Ostavka!" u više navrata. Također, euforično su pljeskali u znak podrške učiteljima i profesorima.

Uoči prosvjeda predstavnici organizatora prosvjeda izjavili su novinarima da današnje okupljanje nije politički organiziran prosvjed jer iza njega ne stoji nikakva politika. Predstavnik Inicijative Hrvatska može bolje Nikola Baketa dao je vladajućima rok do petka do kada bi Hrvatski sabor trebao donijeti rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom interesu, a ako se to ne ostvari onda će odlučiti o daljnjim aktivnostima. Traže također da u izradi reforme stručnjaci, a ne političari imaju glavnu riječ.

Prijepori oko školske reforme, kojom se želi osuvremeniti pristup učenju te naučiti učenike kritički razmišljati, nastali su nakon što je saborski Odbor za znanost zaključio da treba proširiti radnu skupinu s deset novih članova, zbog čega je svih sedmero članova Ekspertne radne skupine podnijelo ostavke. Voditelj skupine Boris Jokić tada je izjavio da ne žele pristati na političke utjecaje bili oni s lijeva, s desna ili iz centra te da struka mora uvijek biti ispred politike.

Prosvjed organizira Inicijativa više od 300 organizacija civilnog društva i sindikata. Poručuju da prosvjed nije fešta, nego zahtjev građana da se obrazovanje ne koristi za stranačka prepucavanja.