DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
RAST DOBITI
 
Visoki troškovi i niže cijene oglašavanja Alphabeta razočarali analitičare
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.02.2019. - 12:35:49
NEW YORK - Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 39,3 milijarde dolara, 22 posto više nego godinu dana prije, a premda je snažno skočila i dobit te krovne kompanije Googlea, cijena njezine dionice osjetno je pala.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u četvrtom lanjskom kvartalu 8,95 milijardi dolara, dok je u istom tromjesečju godinu dana prije tvrtka poslovala s gubitkom od 3 milijarde dolara.

Prihodi od oglašavanja rastu, cijene padaju

I prihodi i dobit kompanije porasli su više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, što se ponajviše zahvaljuje rastu prihoda od oglašavanja na Googleu, koje čini oko 83 posto ukupnih prihoda kompanije.

Tako su u proteklom tromjesečju prihodi Alphabeta od oglašavanja porasli za 20 posto na godišnjoj razini, na 32,6 milijardi dolara.

I to, premda je prosječna cijena online oglašavanja, ili trošak po 'kliku', u proteklom tromjesečju zabilježila pad za 29 posto na godišnjoj i 9 posto na kvartalnoj razini.

Rast gospodarstva potiče kompanije da više troše na oglašavanje, a pritom se odmiču od oglašavanja putem tradicionalnih medija prema online i oglašavanju na društvenim mrežama. Google pritom dominira kako u mobilnom, tako i desktop pretraživanju, pa ubire i najviše prihoda od oglašavanja.

Rezultati pokazuju, kažu analitičari, da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro platiti za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledatelja sadržaja.

Snažan rast troškova

Međutim, rastu i troškovi kompanije. Tako su troškovi za privlačenje prometa – cijena koju Google plaća drugima da bi na njihovim web stranicama bio glavni pretraživač – porasli za 13 posto, na 7,44 milijarde dolara.

Zbog toga su, među ostalim, snažno porasli ukupni troškovi kompanije, za 26 posto na godišnjoj razini, na 31,07 milijardi dolara. Pritom su kapitalne investicije skočile za 64 posto, na 7,08 milijardi dolara.

„I dok temeljno poslovanje kompanije i dalje impresivno raste, snažan rast troškova nije ono čemu su se ulagači nadali", kaže George Salmon, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Rezultati kompanije izazivaju, kaže, zabrinutosti da bi velike investicije u nove poslove, povećani zahtjevi regulatora i jačanje konkurencije mogli dovesti do usporavanja rasta kompanije.

„Treba pozdraviti rast investicija. No, puno je dodatnih investicija usmjereno u 'cloud', a nije jasno hoće li povrat na te investicije biti dovoljan", kaže James Cordwell, analitičar u tvrtki Atlantic Equities.

Uz to, Alphabet, kao i mnoge druge tehnološke kompanije, mora sve više ulagati u zaštitu korisnika. Zbog toga je, među stalim, broj zaposlenih u tvrtki u proteklom kvartalu povećan za oko 4.000, na ukupno 98.770.

Cijena dionice pala oko 3 posto

Izvješće je pokazalo i da, osim samog Googlea koji obuhvaća internetsku tražilicu i YouTube, i ostali poslovni dijelovi Alphabeta u koje tvrtka puno investira, kao što su hardware i 'cloud' usluge, bilježe rast.

Prihodi od tog poslovnog odjela porasli su u proteklom tromjesečju na 6,5 milijardi dolara, što je 31 posto više nego godinu dana prije.

No, gubitak tzv. 'Other Bets' poslovne jedinice Alphabeta u proteklom je tromjesečju dosegnuo 1,3 milijarde dolara, dok je godinu dana prije iznosio 748 milijuna dolara, što je posljedica velikih ulaganja u nove projekte koji još ne donose veće prihode.

Prihodi tog segmenta Alphabeta porasli su, naime, u proteklom tromjesečju na 154 milijuna dolara, sa 131 milijun godinu dana prije.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice Alphabeta pala je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta oko 3 posto.