SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONCERTI
 
Vlatko Stefanovski u subotu u Tvornici kulture
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.03.2017. - 12:47:31
ZAGREB - Makedonski gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski svirat će u zagrebačkoj Tvornici kulture u subotu, 1. travnja, najavio je organizator.

Već 40 godina gitara je njegov suputnik, a u tom razdoblju Stefanovski se istaknuo kao vrsni instrumentalist, vješto kombinirajući ethno jazz, instrumentalni rock, jazz fusion i blues.

Počeo je svirati s 13 godina, proslavio se sa sastavom Leb i Sol, koji će postati jedan od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka. U glazbenu povijest bend je ušao s pjesmama poput "Devetka", prvom singlu na kojem su se već mogle čuti njegove sjajne gitarističke vještine, "Jovano Jovanke", "Aber Dojde Donke" i mnogim drugim iz karijere koja broji 14 albuma.

Od sredine devedesetih Stefanovski počinje solo karijeru te snima albume "Cowboys & Indians" i glazbu za kazalište "Sarajevo". Sa svojim triom snima album jednostavnog naziva "Vlatko Stefanovski Trio", na "Thunder From The Blue Sky" vraća se etno korijenima, nakon čega slijedi izdanje "Kula od karti" i glazba za film složena na albumu "Kino kultura".

Rad s gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima "Krushevo" i "Treta majka" bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. Posljednji studijski album "Seir" objavljen 2014. godine bio je prvi kantautorski nakon 11 godina.

Zadnjih nekoliko godina Stefanovski je stvarao glazbu za film i kazalište, te svirao i snimao širom svijeta s vrhunskim izvođačima. Među njima su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg s kojima dijeli projekt Kings of String, te nizozemski gitarist Jan Akkerman, a pozornicu je dijelio s značajnim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, filharmonijom Monte Carla ili bečkim Tonkunstler orkestrom.