SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VISOKE VODE
 
Vodice potopljene, Kupa prijeti izlijevanjem
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.09.2014. - 17:37:46
ZAGREB - Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje najviše kategorije zbog veoma opasnih vremenskih uvjeta. Kao što su prognostičari i najavljivali, velik dio Hrvatske zahvatile su vremenske neprilike, posebice obilna kiša.
Cijelo je šibensko područje od ranoga jutra na udaru olujnog nevremena praćenog grmljavinom i pljuskovima. Vatrogasci imaju pune ruke posla, a kiša i dalje pada. U kratkom vremenu palo je više od 100 litara po četvornome metru. Najviše kiše palo je na širem vodičkom području. Mjerna postaja na otoku Prviću do 10.30 izmjerila je 125, a u Vodicama 100 litara kiše po četvornome metru.

Vodice zbog toga jutros imaju velikih problema s poplavama. Na terenu su vatrogasci, koji ispumpavaju vodu iz podruma kuća i javnih ustanova. Poplavljena je zgrada osnovne škole te dječjeg vrtića, pod vodom su i brojne gradske prometnice.

Na portalu Šibenik meteo navode da je na Bilicama jutros izmjereno 72, u Dubravi 55 te Šibeniku 53 litre liše po četvornome metru.

Jučer su se do mraka s vodom koja je Letovaniću prijetila iz zapuštenog ribnjaka borili mještani i snage na terenu. Završeno je 50 posto zečjeg nasipa koji bi trebao spriječiti istjecanje vode iz ribnjaka. Očekuje se da će nasip danas biti završen.

U obližnjoj Žažini probleme stvaraju zaobalne vode, koje se slijevaju s obližnjeg brda, a odmažu i začepljeni kanali. Mještani su nezadovoljni jer Hrvatske vode nisu do kraja sanirale nasip. Upozoravaju - ako vodostaj bude kao u veljači, slijedi potop. No danas, unatoč tomu što kiša neprekidno pada, zaobalne vode se povlače.

Prema mjerenjima u 8 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr), u posljednja 24 sata najviše je kiše palo u Božavi, čak 148 litara po četvornome metru, te Lipiku - 100 litara.

Rijeka Orljava izlila se iz korita u selima općine Brestovac. Zatvorena je državna cesta Požega - Pakrac. Voda je ušla u sela nizvodno, prema Požegi. Kuće se brane zečjim nasipima. Sinoć je poplavljen privremeni most u selu Žigerovci koji je, dok se ne izgradi novi, stanovnicima bio jedina veza s Borićevcima.

Jako grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom pogodilo je prijepodne Makarsku i dio Makarskog primorja. U samo jedan sat palo je 40 litara kiše po četvornome metru.

U dijelovima grada u kojima odvodni kanali nisu dobro očišćeni kiša je uzrokovala poplavu, a na više su mjesta, zbog izbačenih poklopaca šahtova, intervenirali radnici Vodovoda.

Vatrogasci su zbog nevremena imali petnaestak intervencija. Ispumpavali su vodu iz podruma i drugih prostorija. U nekoliko hotelskih kuća poplavljeno je prizemlje. U mjestima južno od Podgore bilo je prekida u opskrbi električnom energijoj, doznaje se iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

Vozače se upozorava da opreznije voze zbog mogućih nanosa zemlje i šljunka na nekim prometnicama i gradskim ulicama.