SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POČAST
 
Voja Brajović o Relji Bašiću: Velikan na sceni i ispred kamera
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 08.04.2017. - 17:38:13
BEOGRAD - Otišao je velikan glumišta, složili su se Tanjugovi sagovornici Voja Brajović, Nebojša Romčević i Boban Jevtić povodom vesti da je u Zagrebu u petak uveče u 88. godini umro filmski i pozorišni glumac Relja Bašić.

Brajović je istakao da nas je napustio jedan od najznačajnijih glumaca jugoslovenske scene. 

"Njegove uloge su nesumnjivo obeležile filmsku i pozorišnu produkciju nekadašnje Jugoslavije. Bio je velikan u suštinskom značenju te reči. Veliki na sceni i ispred kamera, predan umetnosti u kojoj je uživao", kazao je Brajović. 

Dramski pisac i predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Nebojša Romčević napomenuo je da je Bašić umeo sa lakoćom da igra potpuno raznorodne uloge. 

"Relja Bašić je bio glumac raskošnog izraza...Veliki umetnik. Igrao je uverljivo negativce poput SS oficira u filmu "Most" ili komične i smušene likove kao u ostavrenju "Moj tata na određeno vreme". Istovremeno bio je jako dobar pozorišni glumac. nažalost odlaze glumci iz generacije najvećih umetnika jugoslovenske scene. Praoci svih nas koji se danas bavimo filmom, televizijom i pozorištem", kazao je Romčević. 

Direktor Filmskog centra Srbije Ivan Jevtić kaže da je Bašić bio pripadnik generacije koja je obeležila jugolovensku kinematografiju. "Teško je proceniti da li je Relja Bašić ostavio veći trag na filmu, pozorištu ili televiziji, ostaje činjenica da je bio jedan od retkih ličnosti prepoznatljivih i voljenih u svakom kutku bivše nam domovine. Radio je sa najpoznatijim i najboljim glumcima i rediteljima, a njegove uloge u filmovima 'Milijuni na otoku',' Rondo', 'Hasanaginica', 'Tko peva zlo ne misli','Kužiš stari moj', ' Valter brani Srarajevo', 'Bitka na Sutjesci', 'Izbavitelj', 'Moj tata na određeno vreme' i još mnogi drugi ostaće zauvek u sećanju gledalaca. Imao sam sreću da ga jednom gledam i u pozorištu i nikad nisam zaboravio sa kakvom lakoćom i stilom je vladao svojim zanatom. Veliki gubitak", kazao je Jevtić. 

U bogatoj umetničkoj karijeri Relja Bašić je odigrao više od 3.700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i brojnim inostranim, osnovao je i trideset godina vodio putujuć pozorište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostaće zapamćen kao "gospodin Fulir" iz legendarnog filma Kreše Golika "Ko peva zlo ne misli". 
Relja Bašić je rođen u Zagrebu 1930. godine, diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti (ADU) u klasi dr. Gavelle. Godine 1955, pri kraju studija reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gde, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine, prenela je Hina. 

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umetnika te kao glumac i reditelj deluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim letnim igrama. U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Džo Eg, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza). Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine. Za svoj umetnički rad Relja Bašić je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

 Medvescak