DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Vučić za Reuters: Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u EU
Autor/izvor: SEEbiz / RTS / Reuters
Datum objave: 16.02.2018. - 22:11:40
BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da Srbi neće prihvatiti nezavisnost Kosova u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji. Deset godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, Vučić kaže da se sve vreme takav izbor stavlja pred Srbiju.

Predsednik Srbije je u intervjuu za Reuters rekao da, od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, od Srbije se očekuje da to prihvati, "da postanemo veliki, da razumemo da smo sve to izgubili".

"Ali ono što ja govorim, svuda, a pre svega u Briselu, jeste da Albanci smatraju Kosovo svojom teritorijom, isto tako i Srbi, što je u skladu sa našim ustavom – da je Kosovo naša teritorija. Potreban je kompromis za bilo kakav dogovor, ne možete imati jednu stranu koja sve dobija dok druga nema ništa. Jedna strana ne može biti zadovoljna, a druga nezadovoljna jer to neće voditi do rešenja. Ono je moguće samo ako su obe strane zadovoljne, ili barem delimično", rekao je Vučić.

Na pitanje novinarke kako tumači izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Sigmara Gabrijela da će Srbija postati članica Evropske unije samo samo ako prihvati nezavisnost Kosova, Vučić kaže da to nije jedina opcija.

"Mislim da postoji više modela za Kosovo. Ljudi stvari vide pojednostavljeno i kažu – 'taj deo teritorije je naš, a ne njihov, to je tako'. Postoji mnogo različitih modela koje bi jedna ili druga strana teško prihvatile. Obe strane imaju nešto što je teško da prihvate i to su onda najbolji modeli. Ali za to je potrebno još mnogo razgovora, mnogo političke dobre volje i u Prištini, a ne samo u Beogradu, kao i u Briselu, da se dođe do kompromisa, umesto što bi se samo nastavljao pritisak na Srbiju", naveo je predsednik Srbije.

O eventualnom priznanju će se, kaže, odlučivati na samo jedan način. U Reutersovom tekstu se navodi da srpsko rukovodstvo traži formulaciju za referendumsko pitanje. Predsednik Srbije objašnjava da odgovor na pitanje treba da dâ narod, koji, naglašava, većinski Kosovo i Metohiju vidi kao kolevku svoje pravoslavne vere.

"Srpski narod je taj koji će odlučivati o priznavanju nezavisnosti Kosova, narod je uvek taj koji odlučuje. Možda mislite da bi to moglo dobiti većinsku podršku u Srbiji, ali ja nisam tako siguran", rekao je Vučić.

Iz perspektive prošlosti Vučić objašnjava težinu rešavanja pitanja Kosova i Metohije i posledice koje bi u slučaju da se ne postigne dogovor mogle da se jave u budućnosti.

"Svi pravni principi su bili pogaženi, bukvalno. Zakon je bio pogažen, prekršen tako što je data nezavisnost Kosovu i šta god da vam kažu, nemaju odgovor na to pitanje.

Sada bi oni trebalo da odustanu od toga, a mi da razumemo stvarnost i pokažemo razumevanje za odnose u svetu kao i na Kosovu i Metohiji, da shvatimo da Kosovo nije celo naše, kao što su nas učili, ali da, naravno, ni sve nije njihovo kao što pokušavaju da pokažu i dokažu", poručio je predsednik.

Dodaje da će svako ko je realan, ozbiljan i razuman tragati za kompromisnim rešenjima. 

"Ako oni odbiju kompromisna rešenja, to neće biti prevelika tragedija, osim što će to biti loše vesti za srpsku zajednicu. Imaćemo tako zamrznuti sukob više decenija, koji će u jednom trenutku, za 20 ili 30 godina, nažalost biti odmrznut. Znate šta to znači. Zbog toga ja toliko insistiram na miru i stabilnosti, na pregovorima i rešenju jer takvo stanje ne bismo smeli da ostavljamo našoj deci i unucima. Kao što je veliki srpski pisac Borislav Pekić govorio – ne bismo smeli da ljubimo zemlju naših predaka već zemlju po kojoj će naša deca hodati", naveo je predsednik.

Reuters podseća da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, koju je priznalo više od 100 država, uključujući neke zapadne sile. Ipak, navodi, od 28 članica Evropske unije priznanje nije dalo pet država, zbog čega, ocenjuje, Unija ne može da ima jedinstven stav o statusu južne srpske pokrajine.