SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FILM I POLITIKA
 
Vukosavljević: Novac iz budžeta za Fiennesov film investicija, ne trošak
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti
Datum objave: 15.10.2017. - 19:42:24
BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da film koji britanski glumac i režiser Ralph Fiennes snima u Srbiji košta 13 miliona evra, a da je država za film odobrila 3,8 procenata te sume.

On je za "Večernjih novosti" rekao da misli da je to investicija, a ne trošak i da je Vlada pravilno reagovala kada je za film omogućila pomoć iz tekuće budžetske rezerve.

Fiennes je dobio od Srbije 62 miliona dinara za film "Bela vrana".

Ministar kaže da je to investicija zato što zakon o kinematografiji kao strateški interes u toj oblasti navodi pomoć produkciji i domaćih i stranih filmova u Srbiji.

"Beograd je morao da uđe u trku sa Budimpeštom i posebno Pragom i postane poželjna destinacija za producente. O iznosu se uvek može debatovati", rekao je Vukosavljević.

Britanski glumac i reditelj dobio je državljanstvo Srbije, a rešenje o prijemu u državljanstvo premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala je 7. septembra.

Fiennes u Beogradu snima film o najvećem baletanu svih vremena Rudolfu Nurejevu. U Srbiji je 2010. godine snimio i film "Koriolan".

 Medvescak