SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.05.2014. - 07:49:00
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje oporavku cijena dionica biotehnoloških kompanija nakon njihovog nedavnog oštrog pada.
Dow Jones indeks ojačao je 112 bodova, ili 0,68 posto, na 16.695 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,97 posto, na 1.896 bodova, a Nasdaq indeks 1,77 posto, na 4.143 boda.

Snažan rast Nasdaq indeksa zahvaljuje se oporavku dionica biotehnoloških, kao i nekoliko tehnoloških kompanija. Cijene Biogen Ideca i TripAdvisora skočile su više od 5, a Twittera gotovo 6 posto.

Te su dionice u posljednje vrijeme bile pod snažnim pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, ali i dvojbe jesu li visoke razine njihovih cijena opravdane, s obzirom na prihode i zarade tih kompanija.

„Mislim da se te dionice stabiliziraju. Neki će i dalje tvrditi da su precijenjene, no u posljednje su vrijeme znatno pale, pa mislim da više nema prostora za to", kaže Giri Cherukuri, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Pozitivno na tržište djeluju i najave preuzimanja. Tako je cijena dionice DirectTV-a skočila više od 6 posto, nakon vijesti da telekomunikacijski div AT&T nudi za kupnju te kompanije gotovo 50 milijardi dolara.

To je potaknulo rast cijena dionica i u drugim sektorima, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, unatoč napetosti u Ukrajini, gdje su proruski separatisti iz istočnih dijelova zemlje zatražili pripojenje Rusiji.

Nedjeljni referendum o nezavisnosti, proveden u istočnim dijelovima Ukrajine, Kijev i zapadne zemlje smatraju nelegalnim, a SAD i Europska unija prijete Rusiji proširenjem sankcija.

Unatoč snažnom rastu cijena dionica, na tržištu nije vladala euforija. To pokazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,2 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 6.851 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1,26 posto, na 9.702 boda, a pariški CAC 0,37 posto, na 4.493 boda.