SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODUSTAJANJE
 
Wanda Grupa odustala od preuzimanja Dick Clark Productionsa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.03.2017. - 15:05:47
NEW YORK - Kineska Wanda Grupa odustala je od milijardu dolara vrijedne ponude za preuzimanje američkog operatera filmske nagrade Zlatni globus, objavila je matična kompanija tog operatera, dok iz kineske kompanije nisu željeli komentirati tu informaciju.

Kineska grupa šarolikog vlasničkog portfelja koji uključuje nekretnine ali i tvrtke iz zabavljačke industrije objavila je u studenome da planira kupiti tvrtku Dick Clark Productions, podsjeća AFP.

Iz Eldridge Industriesa, krovne tvrtke Dick Clark Productionsa, objavili su krajem prošlog tjedna u SAD-u da je ugovor raskinut "nakon što Wanda Grupa nije ispunila svoje ugovorne obaveze". Dodali su i da je Dick Clark Productions tužio kinesku grupu za povrat sredstava koja mu prema ugovoru duguje u slučaju odustajanja od prodaje.

Glasnogovornica Wanda Grupe, koja je bila dostupna tek u ponedjeljak, odbila je komentirati te navode.

Izvori za Bloomberg News prošli su tjedan kazali da je Wanda Grupa imala teškoća s prebacivanjem novca za potrebe akvizicija izvan Kine.

"Gotovo je nemoguće koristiti juan za ulaganja u inozemne projekte. Nije istina da kapitalne kontrole nemaju nikakvog utjecaja", kazao je Zhang Yichen, izvršni direktor i predsjednik tvrtke Citic Capital Holdinga za Bloomberg News.

Vlasnik Wanda Grupe je Wang Jianlin, jedan od najbogatijih Kineza koji je započeo poslovni uzlet kao građevinski developer u komercijalne nekretnine. U posljednje vrijeme proširio je svoje poslovno carstvo na zabavljačku industriju i sportske klubove, dijelom radi svojevrsne zaštite od oscilacija na kineskom tržištu nekretnina.

Najnovija bi akvizicija kineskoj grupi omogućila ulazak u područje televizijske produkcije, napominje AFP.