SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVEZANOST
 
WHO: Pretilost odgovorna za pola milijuna karcinoma godišnje u svijetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.11.2014. - 14:03:33
LONDON - Oko pola milijuna slučajeva karcinoma godišnje može se povezati s problemom prekomjerne tjelesne težine i problem je posebno izražen u Sjevernoj Americi, objavila je u srijedu agencija za istraživanja raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC).
U istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu Lancet Oncology IARC navodi da je visoki indeks tjelesne mase postao važni faktor rizika za rak, odgovoran za oko 3,6 posto ili 481.000 slučajeva novih karcinoma u 2012.

"Očekuje se da će broj karcinoma povezanih s pretilošću i prekomjernom težinom rasti u svijetu zajedno s ekonomskim razvojem", kaže ravnatelj IARC-a Christopher Wild.

Kazao je da nalazi potvrđuju važnost pomaganja ljudima u održavanju zdrave tjelesne težine kako bi se smanjio rizik razvoja raznih vrsta karcinoma i pomaganja zemljama u razvoju da izbjegnu probleme s kojima su sada suočene razvijenije države.

Istraživanje IARC-a utvrdilo je da je za sada Sjeverna Amerika najpogođenija vezom karcinoma i težine sa 111.000 dijagnosticiranih slučajeva karcinoma povezanih s prekomjernom težinom u 2012. što čini 23 posto novih slučajeva karcinoma u svijetu povezanih s visokim indeksom tjelesne mase.

U Europi pretilost je odgovorna za oko 6,5 posto novih slučajeva karcinoma godišnje u svijetu ili za oko 65.000 slučajeva.

Iako je u većini azijskih zemalja udio karcinoma povezanih s pretilošću manji još uvijek znači desetke tisuća novih slučajeva raka zbog velikog broja stanovnika, kaže IARC.

U Kini primjerice oko 50.000 novodijagnosticiranih slučajeva karcinoma godišnje povezano je s pretilošću.

Visoki indeks tjelesne mase povezan je s većim rizikom razvoja karcinoma jednjaka, debelog crijeva i rektuma, bubrega, gušterače, žučnog mjehura, te raka dojke, jajnika i endometrija u menopauzi.

Prema Melini Arnold, koja je vodila istraživanje IARC-a, žene su neproporcionalno pogođene karcinomima vezanima uz pretilost.

Procjenjuje se da bi se 10 posto postmenopauzalnih karcinoma dojke moglo prevenirati održavanjem zdrave tjelesne težine.