SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREPORUKE
 
WHO: Spriječiti širenje hepatitisa smanjenjem upotrebe injekcija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.07.2017. - 08:20:26
ŽENEVA - Brojni novi slučajevi hepatitisa mogli bi se spriječiti kad bi bolnice smanjile upotrebu injekcija koje pridonose širenju te bolesti, izvijestila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ta UN-ova agencija je uoči sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa pokrenula kampanju protiv često nepotrebne upotrebe injekcija.

Po podacima WHO-a svake se godine zaraženim iglicama i transfuzijskom opremom virusom hepatitisa zarazi gotovo dva milijuna ljudi, a na isti se način HIV-om inficira oko 34.000 ljudi.

U gotovo 70 posto slučajeva upotreba injekcije u terapiji u potpunosti je nepotrebna ili se može zamijeniti lijekovima koji se uzimaju oralnim putem, stoji u priopćenju WHO-a.

Jedna od zemalja koje su najpogođenije ovim problemom je Egipat, rekla je stručnjakinja WHO-a Lisa Hedman.

"Razne vrste injekcijskih igala puno se puta koriste kod različitih pacijenata, omogućujući širenje hepatitisa C koji je potom teško držati pod kontrolom", kazala je.

U sklopu kampanje WHO od zdravstvenih vlasti traži da započnu s korištenjem opreme za jednokratnu upotrebu, pri čemu će zdravstveni radnici biti zaštićeni od potencijalne zaraze.

WHO želi i da pacijenti postanu svjesni rizika te da od liječnika zatraže lijek koji će uzeti oralnim putem umjesto u injekcijskoj otopini.

"To je odgovornost svih nas i zato od svih tražimo da budu na oprezu", rekla je Hedman.

Po zadnjim podacima WHO-a u 2015. u svijetu je zabilježeno 325 milijuna ljudi koji žive s kroničnim hepatitisom, a iste je godine od bolesti jetre koja se razvije kao posljedica hepatitisa umrlo oko 1,3 milijuna ljudi.