SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DVOJBE
 
Wi-Fi štetan za zdravlje učenika?
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.05.2018. - 12:35:31
ZAGREB - Popularna publikacija, koja je netom izdana kako bi popularizirala projekt bežičnog interneta u školama, naišla je na oštre kritike Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) da prikriva štetne utjecaje na djecu.

HUZEZ je optužio Institut za medicinska istraživanja (IMI) da se u publikaciji »Wi-Fi u pilot projektu e-Škole« koristi neistinama kako bi umanjio potencijalne opasnosti od elektromagnetskog zračenja.

U otvorenom pismo koje je HUZEZ uputio IMI-ju kaže se da se Institut koristi grubim iako lako provjerljiva neistinama jer navodi da je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstala radio-frekvencijska elektromagnetska polja u kategoriju »ne postoje znanstveno utvrđeni dokazi štetnosti..«.

Prema HUZEZ-u, IMI to radi pozivajući se na »staro« mišljenje Svjetske zdravstvena organizacije (WHO), ono iz 2006., premda je WHO na temelju IARC-ovih istraživanja u svibnju 2011. promijenila dotadašnju klasifikaciju te uvrstila radio-frekvencijska elektromagnetska polja u grupu mogućih kancerogena, ističe HUZEZ.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su se ogradili da je sadržaj obrazovnog materijala iz kojeg su postavljena pitanja u nadležnosti Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada s kojim CARNET ima ugovorenu suradnju i kojega uvažava kao relevantnu ustanovu za ovo projektno područje.

Ravnateljica IMI-ja Ana Lucić Vrdoljak odbacila je optužbe i odgovorila da publikacija »Wi-Fi u pilot projektu e-Škole«, niti na koji način ne manipulira podacima objavljenim na javnim – mrežnim stranicama WHO. Ona ističe da za točnu i jasnu interpretaciju stavova međunarodnih organizacija i regulatornih tijela treba poznavati njihov princip rada, što znači da ukoliko nema promjene stavova i mišljenja od posljednje službene evaluacije neke štetne materije na ljudsko zdravlje (u ovom slučaju radio-frekvencijskog elektromagnetskog zračenja) posljednja evaluacija je službeno međunarodno važeća dok se ne donese nova.