SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
ZAJEDNICA
 
YouTube povezao Balkan
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 08.04.2018. - 15:11:45
BEOGRAD - Balkanska YouTube zajednica poslednjih nekoliko godina, po obimu i aktivnosti, zauzima treće mesto na svetskoj listi. Ispred korisnika YouTubea sa Balkana nalaze se samo SAD i Engleska.

Za razliku od stvarnosti, u virtuelnom svetu YouTubea i društvenih mreža višegodišnjih balkanskih problema nema i granice jednostavno ne postoje. Za to su najzaslužniji mladi ljudi.

"Verujem da mogu dosta da pomognu jer deca danas dosta vremena provode na YouTube. Tu zasnivaju neka svoja osnovna mišljenja i ako vide, na primer, da sam snimio video sa kolegom iz Srbije, Hrvatske ili Crne Gore, oni vide da ja nemam ništa protiv njega. Smatram da oni na osnovu toga dobiju novo mišljenje, da je to OK, da ne treba biti podele. Uopšte nema reči o podeli, ja nikada ne kažem da sam bosanski YouTuber, on je srpski YouTuber, mi jednostavno kažemo da smo balkanski YouTuberi", kaže Emerald Podbičanin.

Njegova koleginica iz Srbije poručuje da je osnova i polazište u kojem moramo da tražimo razloge za devijacije, nekontrolisano ponašanje te mržnju koju ispoljavaju pojedinci porodica. Vaspitanje, obrazovanje i kultura prema njenim rečima trebaju da budu fokus za budućnost.

"U suštini negativne stvari na internetu je jako teško iskoreniti. Jako je bitno da pre svega postoji neki, ne samo online razgovor, nego i offline razgovor sa porodicom i prijateljima. Ne treba da se fokusiramo samo na internet i da dajemo 100 odsto pažnje tome. Ne treba da verujemo 100 odsto stvarima sa interneta kako nas ne bi dovele u neke negativne situacije. Tako da je moj savet da, ako se neko susreće sa 'cyber bullyingom' i sličnim stvarima, definitivno prvo priča sa svojim roditeljima i prijateljima", navela je Milica Perić.

Direktorka Balkan YouTube Festa Mirjana Vladisavljević kaže da se pod "balkanska YouTube scena" misli na ex-yu republike.

"Ne baš toliko Sloveniju, jer se oni u tom nisu našli. Ali svi ostali su se vrlo našli i sastavili kao deo nečega što smo nekada bili. Zaista, uspeli smo nešto što mnogi drugi pre nas nisu, a to je da sastavimo sve na jednom mestu - i Hrvate i Bošnjake i Srbe - i da prestanemo da se mrzimo", kazala je Vladisavljević.

Povezivanje balkanskih zemalja kroz YouTube zajednicu od 2015. se dešava i kroz Balkan Tube Fest koji se dosada održavao samo u Srbiji, a od prošle godine se organizuje i u BiH. Ovo će prema najavama mladih YouTubera biti najbolja prilika da se pokaže pravo lice Balkana bez podela i mržnje.

 Medvescak