DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VEZANE TEME
 
VINO
 
Za promidžbu vina 3,7 milijuna kuna potpora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.12.2017. - 11:06:54
ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je potpore za deset korisnika u sklopu programa pomoći sektoru vina, odnosno mjere namijenjene promidžbi na tržištima trećih zemalja, a vrijednost odobrenih potpora iznosi 3,7 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz Agencije.

Agencije je, kako se navodi u priopćenju, izdala odluke o odobrenju potpora za 10 korisnika čiji su projekti ukupno vrijedni 5,07 milijuna kuna.

Riječ je o korisnicima koji su se javili na natječaj za sredstva iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja koji je bio raspisan od 6. do 29. rujna ove godine.

Intenzitet potpore iznosi do 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova, od čega se udio od 50 posto odnosi na EU sredstva, a 30 posto na sredstva državnog proračuna.
Korisnici su proizvođači vina, udruge proizvođača vina, zadružni savezi te javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna.

Cilj je provođenje promidžbenih aktivnosti na tržištima trećih zemalja radi pronalaska novih potrošača, povećanja prepoznatljivosti hrvatskih vina, poboljšavanja konkurentnosti hrvatskih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i vina s oznakom sorte vinove loze, uz naglašavanje visokih standarda proizvoda iz Unije s obzirom na kvalitetu, sigurnost hrane i utjecaj na okoliš.

 Medvescak