SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GOSTOVANJE
 
Zagrebačka filharmonija oduševila u Beču i Klagenfurtu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.10.2017. - 20:08:50
BEČ/KLAGENFURT – U znaku promocije bogate hrvatske glazbene baštine i hrvatsko-austrijskog prijateljstva, Zagrebačka filharmonija održala je dvodnevnu turneju u austrijskim gradovima Beču i Klagenfurtu.

Zagrebačka filharmonija ovog je ponedjeljka 16. listopada pod ravnanjem svog šefa dirigenta Davida Danzmayra nastupila u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina. Pod dirigentskom palicom maestra Davida Danzmayra, orkestar je, kao i prilikom svakog gostovanja, izveo skladbu iz hrvatske glazbene literature te je u prvom dijelu koncerta bečka publika mogla uživati u izvedbi Poskočnice iz Istarske suite Natka Devčića, nadahnute istarskim folklorom.

Zagrebačka filharmonija gostovala je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina

Solističkim izvedbama Koncerta za violinu, violončelo i orkestar u a-molu, op. 102, skladatelja Johannesa Brahmsa, bečku su publiku zadivile renomirane glazbenice – violinistica Elisabeth Kropfitsch i violončelistica Meehae Ryo, nakon kojih je uslijedila Peta simfonija u e-molu, op. 64, P. I. Čajkovskog.

Nastup Zagrebačkih filharmoničara i solistica oduševio je bečku publiku koja ih je nagradila gromoglasnim pljeskom, a glazbenici su se zahvalili dodatkom izvevši Mađarski ples br. 1, J. Brahmsa.

Drugoga dana austrijske turneje, u utorak, 17. listopada, Zagrebačka filharmonija nastupila je u Konzerthausu u Klagenfurtu.

Zagrebačka filharmonija u Konzerthausu u Klagenfurtu

Pod ravnanjem uglednog hrvatskog dirigenta i dugogodišnjeg suradnika Zagrebačke filharmonije, maestra Pavla Dešpalja, Zagrebački filharmoničari u uvodnom su dijelu koncerta izveli Poskočnicu iz Istarske suite hrvatskog skladatelja Natka Devčića, dok je Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77 skladatelja J. Brahmsa vrhunskom solističkom izvedbom uveličala istaknuta ruska violinistica Maria Solozobova. Svu svoju glazbenu raskoš orkestar je pokazao finalnom izvedbom jedne od najpoznatijih simfonija P. I. Čajkovskoga – Pete simfonije u e-molu, op. 64.