SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IMPERATIV
 
Zaštita nasljeđa Perasta mora biti imperativ
Autor/izvor: SEEbiz / Pobjeda
Datum objave: 25.02.2018. - 09:44:32
KOTOR - Savjet za upravljanje prirodno i kulturno-istorijskim područjem Kotora na narednoj sjednici razmatraće i pitanje gradnje u Perastu, koje u javnosti prati niz kontroverzi kao i negodovanje mještana koji su od nadležnih zatražili inspekciju gradnje hotelskog kompleksa Smekja/Jadran kao i provjeru usaglašenosti idejnog rješenja i glavnog projekta.

Perast kao kulturno-istorijska cjelina ima status kulturnog dobra, ujedno je integralni dio prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO. Mješovito savjetodavno tijelo za upravljanje prirodno i kulturno istorijskim područjem Kotora imenuje Vlada Crne Gore.

Predsjednik Savjeta je predsjednik kotorske opštine, a članovi su imenovani na predlog Ministarstva održivog razvoja, Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Skupštine opštine Kotor i nevladinog sektora.

Predsjednik Savjeta, prvi čovjek opštine Kotor Vladimir Jokić, kazao je Pobjedi da je to tijelo u novom sazivu konstituisano u januaru, a na prvoj sjednici se raspravljalo o pitanjima gradnje u okviru kulturno-isto rijskog područja Kotora.

“Zaključci Savjeta su dostupni javnosti, a odnose se prije svega na lokacije Ko stanjice i Kampa. Uskoro se planira nova sjednica Savjeta, na kojoj će i gradnja u Perastu biti jedna od tema. Ipak, napominjem da je u skladu sa zakonima za kontrolu gradnje tu nadležan Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje MO RiT”,  precizirao je Jokić u izjavi Pobjedi.

Prema njegovim riječima, obavezno vođenje računa o pravilima građenja, zaštiti područja, konzervatorskih pravila i kulturno-istorijskom nasljeđu Perasta je ,,apsolutni imperativ, bez obzira na investitora i veličinu investicije”.