SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PESIMIZAM
 
Zašto su slovenski direktori toliko pesimistični?
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 06.02.2019. - 09:17:14
LJUBLJANA - Čak 47 posto slovenskih direktora vjeruje da će se globalni gospodarski rast pogoršati ove godine, 41 posto vjeruje da će ostati nepromijenjeno, dok samo 13 posto očekuje poboljšanje. 

Na globalnoj razini, obuhvaćena je 91 zemlja, menadžeri su optimističniji: na poboljšanje računa čak 42 posto, a samo 29 posto ispitanika očekuje pogoršanje, pokazuje globalna anketa PricewaterhouseCoopersa, koja je po prvi put održana u Sloveniji, a po 22. put zaredom u svijetu.

U PricewaterhouseCoopersu (PwC) istraživanje je provedeno prošle jeseni, a sudjelovalo je 1378 direktora, od čega 32 iz Slovenije. Što se tiče ovogodišnje ekonomske krize, naši direktori su daleko pesimističniji od inozemnih, iako je gospodarski rast sada veći od europskog i svjetskog prosjeka.

"Jedan od razloga je traganje za tradicionalno više pesimističnim karakterom Slovenaca, a dijelom zato što je u Sloveniji, za razliku od drugih zemalja, sjećanje na posljednju gospodarsku krizu još uvijek prilično svježe, a poslovni lideri stoga oprezniji. Na njihove prognoze utječe i svijest da se tako visok gospodarski rast kao što smo imali posljednjih godina ne može postići na neodređeno vrijeme ", izjavio je član uprave PwC Slovenija Martin Železnik.

Neizvjesnost o globalnom gospodarskom rastu također umanjuje očekivanja direktora u pogledu kratkoročnih perspektiva njihovih tvrtki: samo 35 posto ispitanika na globalnoj razini čvrsto je uvjereno da će njihova tvrtka ostvariti prihode u sljedećih 12 mjeseci, s 31 posto u Sloveniji. Oni koji su čvrsto uvjereni da će njihovo poslovanje rasti u naredne tri godine među ispitanicima svjetskih direktora 36, ​​a među Slovencima samo 16%.

U strategiji rasta svojih prihoda, slovenski direktori posebno planiraju organski rast (79 posto), operativnu učinkovitost (77 posto) i lansiranje novih proizvoda i usluga, te vrlo slično misle na njihove kolege na globalnoj razini.

Što se tiče poslovnih prijetnji, četiri od pet naših direktora ukazuje na povećanje poreznog opterećenja (uključujući oporezivanje kapitalnih dobitaka i poreza na nekretnine koji proizlaze iz koalicijskog sporazuma), 81 posto je zabrinuto zbog nedostatka kvalificiranih radnika, a 78 posto zbog potencijalne nesposobnosti u odgovoru na krizu.